Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Beeld: Ā© Tina Lenz

28 May ā€“
18 Jun 2021

Taal voor Eenzaamheid

Eenzaamheid komt in allerlei vormen en gedaanten voor. Of je nu klasgenoten, collegaā€™s of vrienden mist, of het gevoel hebt ergens nooit helemaal bij te horen ā€“ we lopen er allemaal wel eens tegenaan. Hoewel de pandemie en de lockdown eenzaamheid flink onder de aandacht heeft gebracht, blijft het toch een onderwerp waarover lang niet iedereen gemakkelijk praat. Een taboe. En dat mag veranderen.

In het project Taal voor Eenzaamheid wil Framer Framed samen met kunstenaarĀ Madelinde Hageman en design antropoloogĀ Tina Lenz eenzaamheid bespreekbaar maken onder jongeren tussen de 16-21 jaar, door middel van artistieke, participatieve interventies.

Bij Taal voor Eenzaamheid zoeken we eenzaamheid juist op. Op een veilige, creatieve en artistieke manier. In vier sessies gaan we aan de slag met het verbeelden van vragen als: ‘wat als eenzaamheid in je hand zou passen, hoe zou dat er dan uitzien? Welke eenzaamheid zou je het liefst willen verbranden? En welke bewaren?’ Persoonlijke gebeurtenissen uit je leven kunnen een bron van inspiratie zijn. Misschien voel je je zelf wel eens eenzaam, of ken je iemand die een eenzame indruk maakt. Met Taal voor Eenzaamheid gaan we beeldend werk maken met eenzaamheid als inspiratiebron. Fotograferen, schilderen, gedichten schrijven, collageā€™s maken. Je hoeft niet creatief te zijn, maar vooral nieuwsgierig naar hoe je iets nieuws kunt maken van eenzaamheid. Zo kunnen we eenzaamheid een nieuwe plek geven in ieders leven. Voor jezelf of voor een ander. Zodat er vertrouwen komt dat eenzaamheid een onderdeel is van ons leven.

Het project gaat in op de persoonlijke betrokkenheid van jongeren met betrekking tot dit complexe en onderbelichte thema. We stimuleren de vaardigheden van jongeren om met hun eigen en andermans eenzaamheid om te kunnen gaan tijdens deze coronatijd.


Interesse?

De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdag:
28 mei – 4 juni – 11 juni – 18 juni
16:00-18:00

Meld je aan via: educatie@framerframed.nl

Deelname is gratis.

Locatie
Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KSĀ  Amsterdam


In 2019 werd een eerste editie van Taal voor eenzaamheidĀ gepresenteerd.Ā Ruim 100 leerlingen van vier middelbare scholen in Amsterdam ā€“ Spring High, De Vinse School, Spinoza20first Daltonlyceum mhv+ en De De Amsterdamse MAVO ā€“ presenteeden hun interactieve kunstwerken om eenzaamheid bespreekbaar te maken. De leerlingen hebben hier drie maanden samen met professionele kunstenaars en kunstvakdocenten hard aan gewerkt.

Taal voor Eenzaamheid is onderdeel van het grotere platform Voor Eenzaamheid, een plek van kunstenaars en ontwerpers die samen met andere partijen projecten ontwikkelen rondom dit thema. Kijk hier voor meer informatie.Educatie / Amsterdam Oost / Community & Learning / Workshop /

Agenda


Taal voor eenzaamheid
Onderwijsprogramma met ruim 100 leerlingen van vier middelbare scholen in Amsterdam

Netwerk


Madelinde Hageman

Ontwerper

Tina Lenz

Design antropoloog

Magazine