Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

2 Mar 2023
18:00 - 20:00

Opening: Scattered - Hidden Narratives Through Archives

Bij deze nodigen we je graag uit voor de opening van de tentoonstelling Hidden Narratives Through Archives, een tentoonstelling geïnitieerd door curator en onderzoeker Nesli Gül. Deze tentoonstelling onderzoekt de interacties van beeldende kunstenaars uit Turkije die zich in Nederland vestigden met de Nederlandse kunstscene, een weinig bekend en ongedocumenteerd deel van de hedendaagse kunstgeschiedenis van Nederland.

Scattered: Hidden Narratives Through Archives onthult de minder bekende en onbekende verhalen van artistieke uitingen, de kritische perspectieven achter de artistieke praktijken en tentoonstellingen buiten de Nederlandse mainstream kunstscene. Het richt zich op de participatie en representatie van kunstenaars, op basis van origineel materiaal uit zowel persoonlijke als institutionele archieven.

Scattered is onderdeel van het lopende onderzoeksproject The Impact of Contemporary Artists, who moved from Turkey, on the Dutch Art Ecosystem geïnitieerd door Nesli Gül.

Met behulp van archiefmateriaal onderzoekt de tentoonstelling de verschuivende perspectieven van kunstenaars en hun connecties met hun eigen culturele erfgoed, hun representatie in de maatschappij met een steeds veranderend beleid, en de invloed van de Turkse diaspora op hun artistieke discours. Geselecteerde posters, catalogi, uitnodigingen, brochures, briefkaarten, boekjes, krantenknipsels, correspondentie met instellingen en kunstenaarsdocumentaires onthullen discussies over actuele onderwerpen als migratie en identiteitspolitiek.

Deze tentoonstelling is een reactie op artistieke representatie in de hedendaagse kunstgeschiedenis buiten de lokale context en beperkingen en draagt bij aan een beter begrip van de nalatenschap van diasporische kunstenaars uit Turkije en hun interacties met het Nederlandse kunstecosysteem.

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk, voertaal is in het Engels.

Curator, onderzoeker en initiatiefnemer
Nesli Gül, van het project The Impact of Contemporary Artists, who moved from Turkey, on the Dutch Art Ecosystem

Deelnemende kunstenaars
Esma Yiğitoğlu, Servet Koçyiğit, Merve Kılıçer, Müge Yılmaz

Bijdragende kunstenaars
Bülent EvrenCihad CanerDeniz BugaKubilay Mert UralMustafa Şener, Nesrin DuringUlufer Çelik

Archieven in de tentoonstelling
Het archief van Bülent Evren, Van Abbemuseum, Beeld & Geluid, Stadsarchief Amsterdam

Samenwerkingspartner
Beeld & Geluid

Locatie
Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam

Expositiedata03 maart – 16 april 2023

Openingstijden: Tue – Sun, 12:00 – 18:00 (Gratis entree)


Oproep tot steun aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari 2023 troffen twee krachtige aardbevingen met een kracht van 7,7 en 7,5 in Turkije en Syrië 15 miljoen mensen in een uitgestrekte regio. Terwijl we rouwen om het verlies van meer dan 44.000 levens, verergeren de winterse omstandigheden de situatie van degenen die hun families en huizen hebben verloren tijdens de aanhoudende bevingen.

Tijdens de tentoonstelling zullen edities van een “Memory Game” te koop zijn, met bijdragen van kunstenaars die in de tentoonstelling voorkomen. Alle opbrengsten van het spel gaan naar Artists in Solidarity NL, die fondsen werven om lokale basisorganisaties en initiatieven die in Turkije en Syrië op het terrein werkzaam zijn, te ondersteunen.

Met een lijst van overheidsorganisaties en NGO’s die in de regio actief zijn, willen we ook een geactualiseerde lijst van betrouwbare NGO’s en kunstenaarsinitiatieven delen die door het SAHA-team is samengesteld. Hun info en bankgegevens voor donaties vindt u in dit bestand.


Onderzoek ondersteund door
Mondriaan Fonds – Curator Beschouwer; het Nederlands Instituut in Turkije

Tentoonstelling ondersteund door
SAHA – Supporting Contemporary Art from Turkey verleende steun aan Nesli GülDiaspora / Het levende archief / Migratie /

Exposities


Exhibition: Scattered - Hidden Narratives through Archives

Een tentoonstelling over beeldend kunstenaars uit Turkije die zich in Nederland hebben gevestigd en hun aanwezigheid in het Nederlandse Kunst Ecosysteem.

Netwerk


Ulufer Çelik

Artist

Nesrin During

Artist

Mustafa Şener

Artist

Kubilay Mert Ural

Artist

Deniz Buga

Artist

Cihad Caner

Artist

Bülent Evren

Artist and Advisor

Müge Yılmaz

Artist

Merve Kılıçer

Artist

Servet Koçyiğit

Artist

Esma Yiğitoğlu

Artist

Nesli Gül

Kunstcriticus, onderzoeker en curator