Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Liquid Dependencies at Framer Framed
Liquid Dependencies at Framer Framed
Liquid Dependencies at Framer Framed
Liquid Dependencies at Framer Framed
Liquid Dependencies at Framer Framed
Liquid Dependencies at Framer Framed
Photo credit: Yannan Pan

8 May –
19 Jun 2022

Liquid dependencies

Hoe stimuleren we nieuwe vormen van zorg, voor onszelf en voor elkaar? Hoe ziet nieuwe verwantschap eruit in ons steeds meer geatomiseerd dagelijks leven; en hoe kunnen we vloeibare afhankelijkheden onder elkaar vormen?
Common-In festival nodigt je uit voor Liquid dependencies, (Vloeibare afhankelijkheden) een Live-Action Role Playing game-simulatie van een informeel en gedecentraliseerd zorgsysteem. Lees meer om deel te nemen aan de spelsessies die plaatsvinden in Framer Framed gedurende mei en juni.

Liquid Dependencies: hoe ziet een gedecentraliseerde zorgzame samenleving eruit? (2021 – heden) is een rollenspel voor 10 spelers waarin zij langdurige, onderlinge, zorgzame relaties opbouwen. In de loop van het spel krijgen de spelers personages toegewezen die ze met hun eigen ervaringen tot leven moeten brengen. In de loop van 4 tot 5 uur brengen de spelers samen 20 tot 30 jaar van hun leven door en krijgen ze te maken met een reeks persoonlijke en sociale gebeurtenissen. Wat voor samenleving zullen deze spelers uiteindelijk creëren?

Liquid Dependencies is onderdeel van het al langer bestaande ReUnion Network (sinds 2017), dat onderzoek doet naar zorgrelaties als basis van een duurzame samenleving, en hoe zorg kan functioneren als een sociale munt met een weloverwogen sociaaleconomisch systeemontwerp. Het spel is een gegamificeerde versie van het project, dat zowel functioneert als een levenssimulatie en een sociaal experiment. Het werd voor het eerst gelanceerd op de 13e Biënnale van Shanghai in samenwerking met de Dinghaiqiao Mutual-aid Society, en later in Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig met het kunstenaarscollectief Elli Kuruş. Tot nu toe heeft het spel meer dan 30 sessies gehad in Shanghai, Beijing, Guangzhou, Helsinki, Eindhoven, Leipzig en nu Amsterdam, waarin meer dan 300 mensen alternatieve toekomsten hebben ervaren en gedachten en ervaringen uit het spel hebben meegenomen naar hun echte leven.

Liquid dependencies

Foto door: Yannan Pan

Spelsessies
In lijn met de geest van Liquid Dependencies zijn de spelsessies participatief van aard. Dit betekent dat het proces van het spel afhankelijk is van de deelnemers en dat je wordt uitgenodigd om een actieve rol te spelen in het spel en de uitkomsten ervan te beïnvloeden. Nieuwe verwantschap en zorgzaamheid zijn twee sleutelbegrippen die ten grondslag liggen aan het idee van het spel. Organisatoren, kunstenaars en deelnemers onderzoeken samen wat deze dingen kunnen betekenen in een individualistische samenleving van de 21e eeuw.

Er zullen in totaal vijf spelsessies plaatsvinden op 8 mei, 22 mei, 5 juni, 12 juni, en 19 juni, van 12:00-17:00 bij Framer Framed. Om je in te schrijven, stuur ons een berichtje op liquiddependencies@gmail.com waarom je geïnteresseerd bent en aan welke sessie je zou willen deelnemen.

*De inschrijving voor 22 mei is nu open. Blijf kijken voor de aankondiging van de latere sessies.

8 mei, 12:00-17:00
22 mei, 12:00-17:00
5 juni, 12:00-17:00
12 juni, 12:00-17:00
19 juni, 12:00-17:00


Wat is Common In? 

Common In is een open manifestatie van de intersectie van commons en kunst. Open omdat het gratis is, maar ook omdat we mensen en kunstenaars uitnodigen om mee te doen en samen te onderzoeken hoe een op commons gebaseerde wereld eruit zou kunnen zien.

Common In is een initiatief van  Commons Network en TAAK. Commons Network vertelt al vele jaren het verhaal van de commons, meestal via woorden, geschreven rapporten en presentaties. Wij vonden dat het verhaal op een veel toegankelijkere manier verteld kon worden. Een vorm van vertellen waar mensen echt deel van kunnen uitmaken. Waar ze medescheppers konden zijn van een proces van collectieve verbeelding.

En zo kwamen we uit bij kunst. Hoewel experimenteel, blijkt dat er veel kunstenaars zijn die werken aan gemeenschappelijke onderwerpen, van collectieve manieren van zorg tot generatieve economieën. Wij willen dit deel van de kunstwereld laten zien en hen verenigen onder de paraplu van Common In.

Kunst voor sociale verandering

Wij vatten kunst op in sociale zin: zij kan ruimte scheppen van waaruit de samenleving in beweging kan worden gebracht. Een dergelijke benadering maakt een ander soort kunst dan schilderijen aan de muur.

Common In creëert deze ‘pockets of space’ door middel van interactieve kunstwerken, die praktische manifestaties zijn van de ‘commons transitions’. Het publiek neemt deel aan een proces van collectieve verbeelding én conversatie: we organiseren publieke gesprekken die voortbouwen op de collectieve ervaring en kunstpraktijken.

De verschillende kunstwerken staan op zichzelf, maar ze werken ook samen en vormen een doorlopend verhaal van verandering. We raden u aan om meerdere kunstwerken te bezoeken, omdat ze samen echt het verhaal van de toekomst vertellen.



Burgerschap / Art economy / Community & Learning / Digital commons & democracy / Performance / Politiek en technologie /

Exposities


Project: Do It Together - DIT

DIT is een keuken / een tent / een leerspeeltuin / een workshop..........

Netwerk


Yin Aiwen

Yin Aiwen

Ontwerper, kunstenaar en theoreticus

Magazine