Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Irbid exchange participants in Jordan

Irbid Exchange - Digitale kunsteducatie tussen Nederland en Jordanië

In mei 2014 opende Framer Framed de expositieruimte in de Tolhuistuin, Amsterdam-Noord met het project Crisis of History. Naast drie exposities en een uitgebreid publieksprogramma bestond het project Crisis of History uit het educatieprogramma Irbid Exchange. Tijdens dit digitale uitwisselingsproject geïnitieerd door Sunyoung Glebbeek en Taatske Pieterson gingen jongeren uit Amsterdam, het AZC in Almere en jongeren in het vluchtelingenkamp Irbid, Jordanië een dialoog aan via Skype, Tumbler en het uitwisselen van artistieke werken via de post.

Irbid heeft een enorme gemeenschap van Syrische vluchtelingen. Irbid telt een miljoen inwoners en vangt momenteel 145.000 Syriërs op. Bij dit project staat samenwerking, uitwisseling en sociale cohesie voorop, omdat Jordanese en Syrische kinderen naar aparte scholen gaan en een heel gescheiden leven leiden. De wijken zijn wel gemengd, maar als Syrische vluchteling mag je bijvoorbeeld niet werken en geen bezittingen hebben. Irbid is geen rijke stad, waardoor de aanwezigheid van de vluchtelingen voor allerlei spanningen zorgt. Een project als Irbid Exchange kan bijdragen aan wederzijds begrip.

Irbid, Jordanie

Betrokkenheid via Skype
Tijdens de workshops worden de creaties van de Amsterdamse jongeren en die van de jongeren in Irbid via een Skype-verbinding gedeeld en op een Tumbler pagina geplaatst. “Dit is een experiment om uit te vinden in hoeverre het mogelijk is om via digitale media betrokkenheid te creëren. In eerste opzicht lijkt dit best lastig.” Het kunstproject Irbid Exchange bood de kans dit te ondervinden. Daarom werd er voor gekozen ook andere media in te zetten.

In Irbid, Almere en Amsterdam werd een team uit verschillende disciplines gevormd. Het achterliggende idee was om met de kinderen gezamenlijk hun persoonlijke verhalen in verschillende vormen te bundelen, om die vervolgens uit te wisselen tussen Nederland en Jordanie. Een rapper, creative writer, dramadocent en fotograaf begeleiden activiteiten rond fotografie, film en beeldende kunst. Er werden collages gemaakt, teksten geschreven en er werd een DVD video-clip geproduceerd. Deze werden in een koffer samengebracht die vervolgens heen en weer reisde tussen de verschillende landen. Doel was om met alle deelnemers een ‘gesamtkunstwerken’ te maken. Samen werd er bijvoorbeeld gewerkt aan een gezamenlijke hip-hop nummer met video clip.

Ruimte voor creativiteit
In Irbid wordt bewust een veilige omgeving gecreëerd voor de jongeren waarbinnen zij hun eigen creativiteit kunnen ontdekken. In Amsterdam is de behoefte aan zo’n veilige ruimte veel kleiner, omdat er veel culturele voorzieningen zijn. “In Irbid is het heel bijzonder dat er een plek is waar jongeren hun creativiteit kunnen uiten, terwijl er in Amsterdam eerder een overvloed aan zulke plekken is. Een aantal Syrische deelnemers is illegaal in Jordanië en is constant bezig met het voorzien in hun basisbehoeftes. In Nederland kunnen we daarentegen constant bezig zijn met zelfontplooiing.” De werelden van de jongeren in Amsterdam en Irbid zijn heel verschillend, maar de organisatie hoopt dat de jongeren door Irbid Exchange ook de overeenkomsten zien.

Kunstzone, tijdschrift voor kunst en cultuur in het onderwijs

Zie ook: http://irbidexchange.tumblr.com



Educatie / Midden-Oosten /