Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ruben Pater

Ruben Pater is een ontwerper uit Amsterdam. Hij wil als visueel verslaggever verhalen vertellen over complexe geopolitieke onderwerpen. Door verhalen visueel te vertalen die normaal onverteld blijven omdat ze gevoelig liggen of niet winstgevend zijn, probeert Ruben Pater de publieke opinie te beïnvloeden. Onder de naam ‘untold stories’ zoeken zijn projecten zo naar nieuwe relaties tussen grafisch ontwerp en journalistiek.

Hij studeerde grafisch ontwerpen in Breda, en volgde daarna de masteropleiding grafisch onwerpen op het Sandberg Instituut in Amsterdam. Momenteel geeft hij les aan de afdeling Man and Communciation op de Design Academy in Eindhoven. Daarnaast werkt hij aan een journalistiek verhalenproject over landen met veel censuur, en maakt hij wekelijks de spionagepuzzel voor NRC next, over de ‘NSA leaks’.

Zijn Drone Survival Guide (2013) kreeg wereldwijde aandacht als een educatief middel en politiek statement over het gebruik van drones. Dit werk was bij Framer Framed te zien als onderdeel van de tentoonstelling Crisis of History #2 – Fight History – Strategies of Resistance (2015). In 2016 verscheen zijn boek Politics of design. A (not so) global manual for visual communication bij BIS Publishers.

Voor Framer Framed was hij verantwoordelijk voor het grafische ontwerp en de identiteit van de tentoonstelling As If – The Media Artist as Trickster (2017). De tentoonstelling ging verder onder de titel How Much of this is Fiction bij FACT, Foundation for Art and Creative Technology in Liverpool (VK) en HeK, House of Electronic Arts in Basel (CH).

Andere projecten van Ruben Pater zijn ‘Bescherming tegen Overstromingen’ (2011), een onderzoek naar rampencommunicatie ten tijde van klimaatverandering, en ‘Double Standards’ (2012), een onderzoek over de rol van de maritieme handel bij de piraterij rond Somalië.

drone survival guide_450

 


Exposities


Expositie: As If – The Media Artist as Trickster

Over politieke mediakunst waarin verschillende vormen van misleiding centraal staan, samengesteld door Annet Dekker en David Garcia ism Ian Alan Paul

Expositie: Crisis of History #2 – Fight History

Samengesteld door Robert Kluijver

Agenda


Kunstlicht launch event: ‘Cultural Policies: Agendas of Impact’
Presentatie van tijdschrift Kunstlicht: nummer 'Cultural Policies: Agendas of Impact'.
PRIVATE
Op het snijvlak van technologie, privacy en lichaamspolitiek.