Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Rob van Ginkel

Rob van Ginkel is docent aan de faculteit Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af in Sociologie en Culturele Antropologie aan dezelfde universiteit (1988, beide cum laude) en behaalde er tevens zijn PhD (1993, cum laude). Zijn academische interesses liggen op het gebied van geschiedenis en antropologie, de geschiedenis van antropologie, maritieme culturen en vissersgemeenschappen, symbolisme, Europese etnologie, nationale en lokale cultuur en identiteits vorming en de etnografie van Nederland.

In de jaren ’80 en ’90 deed Van Ginkel veldwerk in verschillende Nederlandse maritieme gemeenschappen. Zijn dissertatie analyseert ecologische, economische en socio-culturele verandering in twee vissersdorpen op het eiland Texel. Als een postdoctoraal fellow van Amsterdam School of Social Science Research leidde hij een onderzoek rondom het 20-eeuwse academische en populaire debat over Nederlandse cultuur en identiteit. Vervolgonderzoek leidde hem naar Zoetermeer, waar hij (het gebrek aan) sociale cohesie bestudeerde. Tussen 2005 en 2006 leidde hij een onderzoek op Texel. Zijn huidige onderzoek concentreert zich op herinnering en culturen van herdenking.

Van Ginkel schreef verscheidene boeken en artikelen in nationale en internationale tijdschriften. Voor zijn academische werk kreeg hij de Ruigrok Award van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (1994) en de Hoogendijk Award (2000). Met Jojada Verrips stichtte en redigeerde hij Maritime (Anthropological) Studies. Hij was redacteur van verschillende andere wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Etnofoor (waarvan hij medeoprichter is), Focaal, Volkskundig Bulletin en Sociologische Gids. Hij was deel van de redactionele raad van bestuur van cULTUUR, Sociologie en Etnofoor.

In de Zomer van 2008 begon Van Ginkel aan een nieuw onderzoeksproject rondom de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met een bijzondere concentratie op oorlogsbegraafplaatsen, monumenten en rituelen en diens symbolische en ideologische dimensies. Een boek over dit onderwerp Rondom de stilte. Herdenkingscultuur in Nederland verscheen in Februari 2011.

Videoregistratie van een lezing van Rob van Ginkel over de fluctuerende aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en de overzeese koloniën aan de hand van de herinneringscultuur rond monumenten tijdens het symposium Omstreden Geschiedenis, over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in musea. Het door Framer Framed georganiseerde symposium vond 9 februari 2012 plaats in de Kumpulan op Landgoed Bronbeek in Arnhem.


Agenda


Symposium: Omstreden geschiedenis
Symposium over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in musea.

Magazine