Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Nena Duinmeyer

Nena Duinmeyer studeerde in 2011 af aan de Academie voor Popcultuur. Samen met Nina de Jong, met wie ze afstudeerde, richtte ze in datzelfde jaar Pretvormer op. Met Pretvormer organiseren zij grote buurtprojecten die resulteren in optochten en parades. Dit zorgt ervoor dat mensen elkaar op een toegankelijke en eenvoudige manier kunnen leren kennen. Zij doen dit niet alleen in buurten, maar ook tijdens festivals. Ze gebruiken hiervoor verschillende combinaties van kunstvormen zoals beeldende vormgeving en muziek.

Bekende projecten van Pretvormer zijn Super Sintmaarten en Carnaval van Noord, waarin zij grote optochten organiseren in verschillende buurten in Amsterdam. Door het laten terugkeren van de parades worden nieuwe tradities ontwikkeld. Met deze optochten wordt geprobeerd de buurt meer met elkaar samen te laten werken en talenten te laten ontwikkelen. Ook organiseert Pretvormer workshops waarin de deelnemers mee kunnen werken aan het bouwen van kostuums voor de parades. Daarnaast kunnen deelnemers ook instrumenten bespelen en liedjes leren voor de parades.

Naast de lokale initiatieven, staat Pretvormer ook op festivals als bijvoorbeeld Down the Rabbit Hole. Ook hier maken zij er een spectaculaire belevenis van. Bijzondere, indrukwekkende kostuums, gecombineerd met muziek, zijn de ingrediënten voor een onvergetelijke parade.

De parades op zowel festivals als in de buurten zijn een toegankelijke manier voor mensen om elkaar beter te leren kennen. Ze zijn bovendien zeer inclusief en gemaakt zodat echt iedereen eraan mee kan doen. Door de deelnemers echt onderdeel te laten zijn van de parade en de aanloop ernaartoe zorgt Pretvormer voor langdurige relaties tussen zowel de deelnemers en met de nieuwgeboren traditie.

In de maanden maart, april en mei zal Nena Werkplaats Molenwijk overnemen en verschillende culturele activiteiten organiseren voor de buurtbewoners, die niet alleen kunnen meedoen, maar ook mogen meedenken.  Daarnaast zijn de parades van Nena met Pretvormer onderdeel van een nieuwe reeks Corona In De Stad van het Amsterdam Museum.


Exposities


Expositie: Shaping Feelings

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Agenda


Zomer Parade Molenwijk
Buurtparade om het einde van het schooljaar en het begin van de zomer te vieren!
Lentefeest en Lenteparade
Lentefeest en Lenteparade in Werkplaats Molenwijk, georganiseerd samen met de Molenwijk door elkaar groep en Pretvormer.
Parade Molenwijk
Fanfare voor jong en oud in de Molenwijk
Parade Molenwijk
Fanfare voor jong en oud in de Molenwijk

Magazine