Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Kopfkino illustration, ‘Lenteparade’ (2023) / i.o.v. Pretvormers

19 Mar 2023
13:00 - 17:00

Lentefeest en Lenteparade

Op zondag 19 maart komen we bij elkaar in Werkplaats Molenwijk om te feesten. We gaan lekker koken, er is vrolijke muziek om op te dansen en mooie livemuziek om naar te luisteren. We gaan in optocht door de wijk met de parade en de hele dag is er lekker eten en drinken. Kom jij ook met ons de lente vieren?

Hoera, de lente is weer daar! De lente staat symbool voor nieuw leven, voor vruchtbaarheid en voor een nieuwe start. In Nederland is de lente vaak het startsignaal voor lekker weer, paaseieren en her en der een verdwaalde meiboom. Maar Molenwijk is een wijk waar culturen vanuit de hele wereld zich verzameld hebben. Voor veel Molenwijkers staat het voorjaar ook in het teken van Noroez, het Perzisch lente- en voorjaarsfeest.

De Molenwijk door elkaar groep, die wekelijks bijeenkomt in de Werkplaats en uit een groep vrouwen met een vluchtelingen achtergrond bestaat, wilde dit jaar op een feestelijke manier stilstaan bij de Lente. Daarom organiseren we dit jaar met elkaar een heus Lentefeest met een Lenteparade door onze vrienden van Pretvormers. Zo willen we de lente vrolijk welkom heten.

Op zondag 19 maart komen we bij elkaar in Werkplaats Molenwijk om te vieren!

Programma

13:00 uur begint het Lentefeest in Werkplaats Molenwijk.

14:15 uur hopen we velen van jullie te zien met banjo, tuba, wok of koekenpan om de ritmes van de parade te oefenen.

15:00 uur lopen we in optocht door de wijk! Kom in je meest fleurige of feestelijke outfit, versier je elektrische step en neem je buurvrouw, broer, zus, moeder, buurman, maatje of neefje mee. Iedereen is welkom!

16:00 uur Koerdische muziek van Duo Belan

17:00 uur is helaas het einde van het feest, maar de lente is begonnen!


Over

Molenwijk door elkaar is het community project van stichting BMP en Framer Framed. Sinds oktober 2020 komt een kerngroep (jonge) vrouwen met een vluchtelingen achtergrond wekelijks samen in de Werkplaats. Een deel woont al lang in Molenwijk, een ander deel is nieuw in de wijk. Molenwijk door elkaar heeft unieke manieren ontwikkeld om wijkbewoners op kunstzinnige wijze bij elkaar en de wijk betrokken te houden. Samen hebben ze een wandkleed gemaakt dat momenteel in het Stadsdeelkantoor in Noord te zien is, werken ze aan hun taalvaardigheid, koken ze voor elkaar en de (oudere) buurtbewoners en werken ze aan een kunstwerk in de openbare ruimte.

Pretvormer bestaat uit Nina de Jong en Nena Duinmeyer. Zij organiseren, bedenken en maken parades in buurten en op festivals. De parades op zowel festivals als in de buurten zijn een toegankelijke manier voor mensen om elkaar beter te leren kennen. Bovendien zijn ze op een inclusieve manier gemaakt, waardoor iedereen zich welkom voelt en deel kan nemen. Door deelnemers actief te betrekken bij voorbereiding en uitvoering van de parade zorgt Pretvormer voor langdurige relaties. Zowel tussen deelnemers onderling als met nieuwe tradities in de wijk.


 Het Lentefeest en de Lenteparade worden georganiseerd door Molenwijk door elkaar, Pretvormers en Framer Framed.Amsterdam Noord / Educatie / Molenwijk /

Agenda


Zomer Parade Molenwijk
Buurtparade om het einde van het schooljaar en het begin van de zomer te vieren!

Netwerk


Nena Duinmeyer

Creative director Pretvormer

Magazine