Nena Duinmeyer maakt deel uit van het collectief Pretvormer. Pretvormer maakt al 10 jaar parades. De parades zijn vrolijk en worden voorzien van muziek en dans. Tijdens de parade lopen grote, bijzondere poppen van dieren mee.

Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Fotografie: © Annelies Verhelst / Werkplaats Molenwijk
Parade in de Molenwijk, Amsterdam. Fotografie: © Annelies Verhelst / Werkplaats Molenwijk
FF_ParadeMolenwijk_fotoAnneliesVerhelst_13-scaled
FF_ParadeMolenwijk_fotoAnneliesVerhelst_30-scaled
Parade in de Molenwijk, Amsterdam. Fotografie: © Annelies Verhelst / Werkplaats Molenwijk
FF_ParadeMolenwijk_fotoAnneliesVerhelst_17-scaled
Fotografie: © Annelies Verhelst / Werkplaats Molenwijk

Nena Duinmeyer in Werkplaats Molenwijk

Nena Duinmeyer maakt deel uit van het collectief Pretvormer. Pretvormer maakt al 10 jaar parades. De parades zijn vrolijk en worden begeleid met muziek en dans. Tijdens de parade lopen grote, bijzondere poppen van dieren mee.
Nena vertelt hierover: “We zijn begonnen als  community-makers in de Kinkerbuurt in Amsterdam. Ieder jaar organiseren we Super Sint Maarten. Pas later zijn we begonnen om ook op festivals parades te houden. De essentie van de parades is om mensen bij elkaar te brengen, en dan voornamelijk in buurten. Dat doen we ook in de Molenwijk.”

Weer terug de buurt in

De afgelopen maanden zijn er al een aantal verschillende miniparades geweest van Pretvormer in de Molenwijk. Het waren miniparades vanwege de coronacrisis, die ervoor zorgde dat er geen grote evenementen gehouden mochten worden. De reacties op de kleine parades waren geweldig. Nena vertelt dat mensen haar met tranen in hun ogen bedankten. Dit was uiteraard een extra motivatie voor Nena om met de residentie van start te gaan. Juist in een tijd waarin veel niet kan, vormen spontane parades een klein lichtpuntje – zo bleek.

Naast dit plezier geven aan buurtbewoners wil Nena tijdens haar residentie ook graag connecties met de Molenwijk, aangaan. Ze woont zelf in Molenwijk en kent de buurt dus goed. Ze hoopt dat de bewoners enthousiast worden van de vrolijke parades die zij in maand april nog gaat uitvoeren. Iedereen is welkom om, de coronaregels in acht nemend, deel te nemen aan de parades die zij organiseert. Of je nu muzikant, passant of gewoon enthousiast bent. Wanneer de parades plaats vinden blijft geheim, zodat de verassing des te groter is.

De bijdrage van Nena bestaat niet alleen uit het organiseren van ‘pop-up’ parades. Ze organiseert ook workshops vanuit Werkplaats Molenwijk, waar de deelnemers kunnen knutselen en hun eigen parade-attributen maken. De workshops zijn bedoeld voor kinderen, maar volwassenen mogen ook meedoen. Afgelopen winter, tijdens Midwinter Mokum, gaf Nena ook al een aantal workshops in de Werkplaats.

Fotografie: © Annelies Verhelst / Werkplaats Molenwijk

Adres

Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035EJ Amsterdam

Werkplaats Molenwijk wordt mogelijk gemaakt met steun van
Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Alliantie, Bank Giro Loterij Fonds en Stadsdeel Noord.

Werkplaats Molenwijk is een initiatief van Framer Framed.
Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Oost.

De Parade Molenwijk is georganiseerd door Pretvormer en mede mogelijk gemaakt door ACCU Fanfare Fonds.Amsterdam Noord / Community & Learning / Molenwijk /

Agenda


Parade Molenwijk
Fanfare voor jong en oud in de Molenwijk

Netwerk


Nena Duinmeyer

Creative director Pretvormer