Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

photo credit: Alex Blue

Chihiro Geuzebroek

“We zullen niet stilletjes sterven”, waarschuwde ze het Shell-bestuur tijdens de AGM (Annual General Meeting) vorig jaar als een van de vier Shell Must Fall Coalition-sprekers. Als filmmaker, dichter, spreker, activist, trainer en singer-songwriter is Chihiro al meer dan een decennium actief in de klimaatbeweging. Ze is deelnemer aan Code Rood en Fossielvrije Cultuur (filmen), coördinator Greenpeace (2019), campagneleider gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam BIJ1 (2018), medeoprichter van Climate Liberation Bloc (2017) en de de-koloniale stichting Aralez (2020). Chihiro is toegewijd om de relatie tussen mensen onderling en met de aarde te herstellen.

Ze heeft onlangs bijgedragen aan het boek over klimaatactivisme ‘Nu het nog kan’ met een artikel ‘Klimaatcrisis is een koloniale crisis’ en de nY publicatie ‘Verkrachting komt op het toneel’ met een artikel over klimaat en seksueel misbruik. Haar in filmproject Radical Friends over klimaatrechtvaardigheid in Bolivia speelde op festivals in Amerika en Europa, en won twee juryprijzen. Chihiro is het gelukkigst wanneer ze muziek maakt met anderen, bijvoorbeeld het nummer van Shell Must Fall.  Met haar muziek haalt ze uitgewiste geschiedenis op raakt ze aan thema’s als (post)kolonialisme.  Momenteel schrijft ze een inheems futuristisch scenario waarin ze een radicale alternatieve visie voor de samenleving produceert.

Geuzebroek is projectdocent voor de tijdelijke masteropleiding Planetary Poetics aan het Sandberg Instituut, geĂŻnitieerd in samenwerking met Framer Framed.


Agenda


Discussie: Neoliberalism and the Art/ist
Met Priya Swamy & Teresea Borasino, gemodereerd door Chihiro Geuzebroek
Crisis Imaginaries, hoofdstuk 2: Visibility Politics & Climate Justice
Online discussie over intersectionele klimaatrechtvaardigheid met: Chihiro Geuzebroek, Asuka KĂ€hler en Raki Ap, gemodereerd door Amanda Boetzkes

Magazine