Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Afaina de Jong

Afaina de Jong is een in Amsterdam gevestigde architect. Met haar studio AFARAI (2005) wil ze de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk overschrijden met een intersectionele en interdisciplinaire benadering, door theorie en onderzoek te integreren met ontwerp. Als studio beschouwt AFARAI zichzelf als een feministische praktijk die verandering op sociale en ruimtelijke vraagstukken aanmoedigt en rekening houdt met verschillen. Voor Afaina is het belangrijk dat architectuur niet alleen wordt waargenomen, maar ook wordt ervaren en ermee wordt samengewerkt. Haar discours is internationaal en intersectioneel en verbindt populaire cultuur met architectuur.

Afaina werkt op de grens van architectuur en kunst. Haar werk is nauw verbonden met het vertegenwoordigen van mensen en culturele bewegingen die traditioneel niet in architecturale vorm vertegenwoordigd zijn. Door gebruik te maken van andere vormentalen, kleuren, patronen en verhalen, werkt ze toe naar een inclusieve ervaring van ruimte. Voor Framer Framed realiseerde ze in 2018 de vormgeving voor de tentoonstelling Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca.

Afaina is jarenlang actief onderwijzer geweest bij onder meer de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, The Sandberg Institute en ARTEZ en was gastdocent aan Columbia University GSAPP in New York, The Royal college of Art in Londen, KTH in Stockholm en de Rhode Island School of Design in Providence. In 2021 wordt ze gasthoogleraar aan de TU Wenen en presenteert ze haar bijdrage The Multiplicity of Other in het Nederlandse paviljoen op de zeventiende Architectuurbiënnale van Venetië.


Exposities


Expositie: Diasporic Self - Black Togetherness as Lingua Franca

Een project van Amal Alhaag en Barby Asante