Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Opening of the exhibition Breaking Waves (2024) by Clara Jo at Framer Framed, Amsterdam. Photo: © Maarten Nauw / Framer Framed
Breaking Waves (2024) by Clara Jo at Framer Framed, Amsterdam. Photo: © Maarten Nauw / Framer Framed
Breaking Waves. Screenshot Nests of Basalt, Nests of Wood by Clara Jo

29 May –
28 Jul 2024

Expositie: Breaking Waves

Framer Framed presenteert de tentoonstelling Breaking Waves van kunstenaar Clara Jo. Zij was in 2023 artist in residence bij Atelier KITLV-Framer Framed. Met een verhaal over de samenhang tussen epidemiologie en maritieme geschiedenis, zet Breaking Waves vraagtekens bij de veelgehoorde ideeën over collectief uitwissen van de koloniale geschiedenis tijdens wereldwijde crises.

Clara Jo doet onderzoek naar de politiek en mythen rondom de verspreiding van ziektes. Zij richt zich op de regio die grenst aan de Indische oceaan en de samenhang tussen epidemiologie en maritieme geschiedenis. Zij onderzoekt hoe de dominante geschiedschrijving vaak in dienst staat van een imperialistisch narratief en hoe andere verhalen uit ons collectief geheugen worden gewist tijdens quarantaines en andere vormen van uitsluiting. Ze onderzoekt hoe bepaalde dominante verhalen ontstaan en invloed uitoefenen op gemeenschappelijk gedachtegoed en narratieven die ontstaan gedurende tijden van crisis. Zij legt bloot hoe ecologie en epidemiologie van invloed zijn op ons historisch besef en wereldbeeld.

Met de tentoonstelling Breaking Waves (2024) presenteert Clara Jo de uitkomst van de Atelier KITLV-Framer Framed residentie, die ondermeer bestond uit een uitgebreid onderzoek in het KITLV-archief.

Onderdeel van de tentoonstelling is de première van de docufictie Nests of Basalt, Nests of Wood. De film wordt verteld vanuit het perspectief van de keerkringvogel, die een orale traditie doorgeeft van generatie op generatie, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de koloniale geschiedenissen en gedwongen migraties over de Indische oceaan.

Met een mix van animatie en videobeelden laat de film een beschadigd landschap zien waarin ons vermogen voortleeft om alternative geschiedschrijving te ontwikkelen, over te dragen en in stand te houden. Haar online project Towards the Horizon onthult Clara Jo’s persoonlijke onderzoeksarchief en speculatieve filmtechnieken, die ook de basis vormden voor Nests of Basalt, Nests of Wood.

 

Clara Jo, Nests of Basalt, Nests of Wood (video, 2024) te zien bij Framer Framed, Amsterdam. Foto: © Maarten Nauw / Framer Framed

Opening
29 mei 2024, 16:00 — 19:00u

Workshop
Op 1 juni 2024 geeft Clara Jo tussen 14:00 en 16:00u een rondleiding en workshop over archiefonderzoek. Tijdens de workshop zal zij vertellen over het creatieve proces en de manier waarop ze persoonlijk en archiefmateriaal gebruikte om Nests of Basalt, Nests of Wood te maken. Deelnemers mogen een object of beeld uit hun eigen persoonlijke archief meenemen als startpunt om na te denken over de gevoelens, sensaties en herinneringen die worden opgeroepen.

Locatie
Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam

Openingstijden
29 mei – 28 jul
dinsdag – zondag | 12:00-18:00
Gratis entree


Framer Framed wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.

+ Voeg toe aan kalender
Het levende archief / Ecologie / Koloniale geschiedenis / Kunst en Activisme / Zuidoost-Azië /

Agenda


Opening: Breaking Waves
Opening van de tentoonstelling Breaking Waves van kunstenaar Clara Jo tijdens Amsterdam Art Week

Netwerk


Clara Jo

Kunstenaar

Magazine