Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

De tweede tentoonstelling in Werkplaats Molenwijk 26 nov 2018 - 17 feb 2019), 50 Jaar Molenwijk. In samenwerking met Florian Braakman.
Installation photo from the exhibition '50 jaar Molenwijk' at 'Werkplaats Molenwijk', (Amsterdam 2018-2019). © Florian Braakman / Framer Framed.
50 jaar Molenwijk. Foto: Marlise Steeman
Installation photo from the exhibition '50 jaar Molenwijk' at 'Werkplaats Molenwijk', (Amsterdam 2018-2019). © Florian Braakman / Framer Framed.
Installation photo from the exhibition '50 jaar Molenwijk' at 'Werkplaats Molenwijk', (Amsterdam 2018-2019). © Florian Braakman / Framer Framed.
Portetten van Molenwijkbewoners, door Florian Braakman (2018)

26 Nov –
17 Feb 2019

Expositie: 50 Jaar Molenwijk

Werkplaats Molenwijk is de nieuwe, tweede projectruimte van Framer Framed, gevestigd in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. De ruimte, geopend in september 2018, is opgezet voor en door buurtbewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij. Als onze eerste ‘artist-in-resident’ werkte kunstenaar Florian Braakman de afgelopen zes weken samen met buurtbewoners aan een tentoonstelling ter ere van het 50-jarig jubileum van de Molenwijk.

De tentoonstelling brengt ’50 Jaar Molenwijk’ in beeld middels een combinatie van bestaand materiaal en nieuw werk vanuit drie perspectieven:
– Buurtbewoners werden tijdens de wekelijkse beeldspreekuursessies uitgenodigd ideeën aan te dragen, herinneringen aan de buurt en archiefbeelden – bijvoorbeeld.
– Jongeren van de wijk werden betrokken bij het project via fotografieworkshops: zij gingen op pad om de Molenwijk vanuit hun perspectief vast te leggen met een wegwerpcamera.
– Tot slot leerde Florian Braakman geduurde zijn verblijf van ze weken de wijk kennen via zijn camera: hij maakte foto’s van de omgeving en persoonlijke portretten van de buurtbewoners, op straat en bij mensen thuis. Onderdeel van het project is de uitgave van een wijkrant, die in een oplage 2.500 exemplaren huis-aan-huis werd verspreid.

Alle bovengenoemde aspecten komen samen in de tentoonstelling 50 Jaar Molenwijk en geven een uniek beeld van 50 Jaar Molenwijk, verleden en heden. De tentoonstelling opent op zondag 25 november, en is te zien tot en met  17 februari 2019.

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035 EJ Amsterdam

Openingstijden:
Dinsdag – vrijdag, 12:00 – 18:00u

Gratis entree.


Over kunstenaar Florian Braakman
Florian Braakman is een Nederlandse autonoom-documentair fotograaf. Door een persoonlijke relatie met het onderwerp adresseert hij universele, sociale en culturele thema’s. Braakman is geïnteresseerd in gemeenschappen en onderzoekt hun karakteristieken. Hij gebruikt fotografie als manier om contact te maken met mensen, om de wereld te bevragen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse ‘realiteit’. De foto’s gebruikt hij voornamelijk in beeldverhalen, en combineert deze in publicaties en installaties.

Molenwijkbewoners tonen persoonlijke archiefbeelden bij het ‘beeldspreekuur’ van 50 Jaar Molenwijk

Lees hier meer over Werkplaats Molenwijk.


Mogelijk gemaakt met steun van
Fonds voor Noord, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, De Alliantie, Reinwardt Academie, de Molenwijkkamer.

 Amsterdam Noord / Fotografie / Molenwijk / Residenties /

Agenda


Girls Café #1: Workshop Ingrijpen bij Straatintimidatie
Over ingrijpen bij straatintimidatie, georganiseerd door Hollaback!. Locatie: Werkplaats Molenwijk.
Opening expositie: 50 Jaar Molenwijk
In Framer Framed's nieuwe projectruimte, Werkplaats Molenwijk.
Beeldspreekuur Florian Braakman, Werkplaats Molenwijk
Op zoek naar beeldmateriaal van buurtbewoners over de ontstaansgeschiedenis van de Molenwijk

Netwerk


Florian Braakman

Fotograaf