Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Portetten van Molenwijkbewoners, door Florian Braakman (2018)

26 nov –
17 feb 2019

Expositie: 50 Jaar Molenwijk

Werkplaats Molenwijk is de nieuwe, tweede projectruimte van Framer Framed, gevestigd in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. De ruimte, geopend in september 2018, is opgezet voor en door buurtbewoners geïnteresseerd in kunst, cultuur, erfgoed en maatschappij. Als onze eerste ‘artist-in-resident’ werkte kunstenaar Florian Braakman de afgelopen zes weken samen met buurtbewoners aan een tentoonstelling ter ere van het 50-jarig jubileum van de Molenwijk.

De tentoonstelling brengt ’50 Jaar Molenwijk’ in beeld middels een combinatie van bestaand materiaal en nieuw werk. Buurtbewoners werden uitgenodigd ideeën aan te dragen, herinneringen aan de buurt, en archiefbeelden – bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse Beeldspreekuursessies. Jongeren van de wijk werden betrokken bij het project via fotografieworkshops: zij gingen op pad om de Molenwijk vast te leggen met een wegwerpcamera. Florian Braakman zelf leerde de wijk kennen via zijn camera: hij maakte foto’s van de omgeving en persoonlijke portretten van de buurtbewoners, op straat en bij mensen thuis.

Alle bovengenoemde aspecten komen samen in de tentoonstelling, en geven een uniek beeld van 50 Jaar Molenwijk, verleden en heden. De tentoonstelling opent op zondag 25 november, en is te zien tot en met  17 februari 2019.

Adres
Werkplaats Molenwijk
Molenaarsweg 3
1035 EJ Amsterdam

Openingstijden:
Woensdag – vrijdag, 12:00 – 18:00


Over kunstenaar Florian Braakman
Florian Braakman is een autonoom-documentair fotograaf, en zijn werk bestaat uit fotografische series. Door een persoonlijke relatie met het onderwerp adresseert hij universele, sociale en culturele thema’s. Braakman is geïnteresseerd in gemeenschappen en onderzoekt hun karakteristieken. Hij gebruikt fotografie als manier om contact te maken met mensen, om de wereld te bevragen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse ‘realiteit’. De foto’s gebruikt hij voornamelijk in beeldverhalen, en combineert deze in publicaties en installaties.

Molenwijkbewoners tonen persoonlijke archiefbeelden bij het ‘beeldspreekuur’ van 50 Jaar Molenwijk

Lees hier meer over Werkplaats Molenwijk.


Mogelijk gemaakt met steun van
Fonds voor Noord, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, De Alliantie, Reinwardt Academie, de Molenwijkkamer.

 Amsterdam Noord / Fotografie /

Agenda


Girls Café #1: Workshop Ingrijpen bij Straatintimidatie
Over ingrijpen bij straatintimidatie, georganiseerd door Hollaback!. Locatie: Werkplaats Molenwijk.
Opening expositie: 50 Jaar Molenwijk
In Framer Framed's nieuwe projectruimte, Werkplaats Molenwijk
Beeldspreekuur Florian Braakman, Werkplaats Molenwijk
Op zoek naar beeldmateriaal van buurtbewoners over de ontstaansgeschiedenis van de Molenwijk

Netwerk


Florian Braakman

Fotograaf