About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Lentefeest & Lenteparade (2023) in Werkplaats Molenwijk. Foto: © Padrick Stam

Report: Spring Festival and Parade at Werkplaats Molenwijk

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Op 19 maart 2023 hebben we in Molenwijk de lente verwelkomd en het voorjaar feestelijk ingeluid. Op initiatief van Afghaanse bewoners uit Molenwijk en samen met de Molenwijk door elkaar groep hebben we Noroez gevierd. Met de Pretvormers zijn we in optocht door de buurt getrokken met Parade Molenwijk. Duo Belan heeft de dag muzikaal afgesloten.

Werkplaats Molenwijk is een ruimte waar bewoners elkaar ontmoeten, kunstenaars werken en waar de buurt bij elkaar komt. In 2018 startte het project De Molenwijk door elkaar, het communityproject van Stichting BMP en Framer Framed. Deze groep van (jonge) vrouwen komt wekelijks samen om thema’s die in de wijk en in hun levens spelen te bespreken, te werken aan hun taalvaardigheid én om de handen uit de mouwen te steken. Tijdens een van de bijeenkomsten in de Werkplaats werd gevraagd of we dit jaar niet iets met Noroez konden doen? Nou, daar konden wij ons wel in vinden.

Daarom was het op 19 maart feest in Werkplaats Molenwijk. Samen met De Molenwijk door elkaar groep en Parade Molenwijk van Pretvormers hebben we de Lente groots gevierd. Al vroeg zijn we samengekomen in de Werkplaats om de dag voor te bereiden. Sonya, die wekelijks aanschuift bij de taallessen in de Werkplaats, heeft de hele dag in de keuken staan zwoegen om alle aanwezigen te voorzien van een hapje en een drankje: zelfgemaakte Harira, versgebakken broodjes met kruidige vulling en authentieke Marrokaanse thee. We zijn verwend!

Samen met de Afghaanse bewoners hebben we de Noroez-tafel gedekt. Tijdens Noroez kan je in Perzische huishoudens de Haft Sin vinden, ook wel de 7 s’en. Op een Noroez-tafel komt allerlei symboliek bij elkaar in de naam van voorwerpen die in de Perziche taal met de letter Sin begint. Liefde, overvloed, wedergeboorte en voorspoed. Thema’s die in meer culturen hand-in-hand gaan bij het voorjaar en de lente.

Lentefeest & Lenteparade (2023) in Werkplaats Molenwijk. Foto: © Padrick Stam

’S middags verzamelde de fanfare zich in de Werkplaats om hun ritmes te oefenen voor de parade door de wijk. Duo Belan werd uitgenodigd om mee te spelen en zo ontstond een mooie muzikale dialoog tussen de fanfare en de buurt. Nadat iedereen was voorzien van een kostuum van de Pretvormers en de mensen een pot, pan, tuba of wok hadden gepakt, ging de Parade vol energie en vrolijkheid door de wijk. Voor de achterblijvers in de Werkplaats waren de blije klanken tussen de flats door goed te horen. Niet gek dat de Parade die vertrok een stuk groter was geworden bij terugkomst in de Werkplaats.

Daar hebben we de dag met zijn allen afgesloten met prachtige muziek van Duo Belan. Deze twee muzikanten spelen oosterse melodieën geïnspireerd door de eeuwenoude Koerdische muziektradities. Op ud, gitaar, daf en met prachtige zang waanden de bezoekers van het Lentefeest zich even in een andere wereld. Of juist thuis. Samen met de Nederlandse bewoners uit Molenwijk hebben we nog Tulpen uit Amsterdam gezongen en Duo Belan speelde Arabische muziek voor de Marrokaanse buurtbewoners in de Werkplaats.

Het was een dag waarop verschillende culturen en tradities bij elkaar kwamen, waar de diversiteit van de buurt goed te zien was, maar waar ook de overeenkomsten tussen de bewoners in Molenwijk mooi zichtbaar waren. We hebben dan ook met zijn allen besloten, volgend jaar weer een Lentefeest met Lente Parade!

Lentefeest & Lenteparade (2023) in Werkplaats Molenwijk. Foto: © Padrick StamAmsterdam Noord / Molenwijk /

Agenda


Summer Parade Molenwijk
Buurtparade om het einde van het schooljaar en het begin van de zomer te vieren!
Spring Festival and Parade
Spring Festival and Parade in Werkplaats Molenwijk, organised together with the Molenwijk door elkaar group and Pretvormer.

Network


Nena Duinmeyer

Creative director Pretvormer