To M•Others is gastonderzoeker in Molenwijk
to M•Others is een creatief publicatie- en kunsteducatieproject over de ideologie van ouderschap, in het bijzonder M(Other)ing. Door middel van een participatieve benadering worden de publicaties gemaakt in samenwerking met M•Others* van verschillende achtergronden om zo hun huiselijke verhalen met het publiek te delen. Het project ontwerpt ook pedagogische hulpmiddelen om artistieke manieren te verkennen om met kinderen en jongeren om te gaan.
Tekst door to M•Others
to M•Others is in 2020 ontstaan in Amsterdam Zuidoost/de Bijlmer en is inmiddels uitgebreid naar de zusterwijk Molenwijk in Amsterdam Noord. Op Internationale Vrouwendag werkten we samen met Buurtzus voor een workshop van twee weken. Geïnspireerd door de poster die we eerder maakten met moeders uit de Bijlmer, gingen we met de slogan ‘Ik ben meer omdat wij meer zijn’ aan de slag met het onderzoeken van women/girl power en groepsdynamiek. We deelden vrouwelijke rolmodellen en identificeerden de power in onszelf en/of anderen in de groep.
Ook maakten we ‘geestenmaskers’ om onze individuele persoonlijkheid uit te drukken, verwijzend naar het idee van een hersenschim, een hybride wezen van leeuw, geit en draak in de Griekse mythologie. Dit weerspiegelde de manier waarop vrouwen worden gezien als zowel symbolen van huiselijkheid als potentiële bedreigingen. Samen met de zusters uit de Molenwijk hebben we het Zelf in meerdere identiteiten en krachten opnieuw verbeeld, onderzocht en omarmd.
Ten slotte droegen we gezamenlijk een Sister-Hood om alle women/girl powers te vieren die tijdens de workshops werden geïdentificeerd. Het is een drie meter lang doek met een afbeelding van een mierenhoop in de vorm van een mier. Het vertegenwoordigt de geest van het moederschap in de Bijlmer en steekt nu diagonaal de stad over naar haar nieuwe context in de Molenwijk.
De Sister-Hood-workshops worden georganiseerd als onderdeel van de talentondersteuning van Sun Chang (initiatiefnemer van to M•Others) door het Mondriaan Fonds voor een artistieke onderzoeksreeks en experimenten met queerpedagogiek die voortkomen uit ideeën van M(Other)ing.
*moeders, ouders en zorgverleners, ongeacht geslacht en sociale rollen
Heb jij een non-nucleaire familie en wil je jouw ouderschapsverhalen delen om anderen te inspireren? Neem dan contact op met: hi@tomothers.nl of 0644680811 (Sun Chang, initiatiefnemer van to M•Others).
Amsterdam Noord / Feminisme / Molenwijk /