Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Van Eyck Academie

Framer Framed werkt samen met Jan van Eyck Academie

De Jan van Eyck Academie in Maastricht en Framer Framed in Amsterdam zijn bijzonder verheugd aan te kondigen dat zij samenwerken in een pilot project.

Sinds november 2022 werken Framer Framed en de Jan van Eyck Academie samen om een kunstenaars uit het buitenland een verrijkende residency-ervaring te bieden. Door deel te nemen aan het programma van het in Amsterdam gevestigde Framer Framed (een platform voor hedendaagse kunst en visuele cultuur met een kritische blik op theorie & praktijk), krijgt de geselecteerde Jan van Eyck deelnemer de kans om actief samen te werken met en te exposeren bij Framer Framed. De nadruk zal liggen op verbinding, lokale interactie, het uitwisselen van ervaringen en kennis tussen gemeenschappen in Nederland en het thuisland van de kunstenaar. Tijdens de 11 maanden durende residentie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht zal een interdisciplinair en discursief programma op verschillende plaatsen en in hybride vormen worden georganiseerd.

Photo of artist Yornel Martinez Elias and friends in Havana, Cuba in the context of his project ‘Jardín imaginario’ Working progress (2019)

We zijn verheugd dat kunstenaar Yornel Martinez Elias (Cuba) de eerste Jan van Eyck deelnemer zal zijn die, naast zijn residentie aan de Jan van Eyck Academie, deel zal nemen aan het Framer Framed programma.

Yornel Martinez Elias (1981, Cuba) werkt met verschillende media uiteenlopend van tekenen, schilderen, installaties, objecten, kalligrafie en interventies in openbare ruimte. Hij streeft ernaar poëtische transformaties te genereren door de grenzen tussen de verschillende media te doen vervagen en nieuwe manieren en vormen van weergave en expositie te verkennen. Naast zijn persoonlijke projecten is hij, samen met de dichter Omar Pérez, co-auteur en oprichter van het alternatieve publicatieproject P-350 en is hij de oprichter van Ediciones Asterisk, een uitgeverslabel in eigen beheer.

Wij heten Yornel Martinez Elias van harte welkom in zijn residentie aan de Jan van Eyck Academie. We verheugen ons op de verdere versterking van talentontwikkeling, het aangaan van betekenisvolle relaties en de bevordering van een multidisciplinaire en intersectorale benadering van creatieve werkvormen via onze samenwerking. De verdere details van het programma zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

OVER 

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire Post-Academie. De academie biedt residenties aan kunstenaars, ontwerpers – variërend van grafisch, mode, tot food en social design – , schrijvers, curatoren en architecten van over de hele wereld. Elke deelnemer krijgt de tijd, ruimte en expertise die nodig is om zijn of haar artistieke praktijk grondig te ontwikkelen. De Jan van Eyck Academie is een plek voor onderzoek en experiment, maar ook een plek voor (publiek) debat en kruisbestuiving. Zelfontplooiing wordt gekoppeld aan samenwerking en uitwisseling.Caraiben / Ecologie / Residenties /

Agenda


Artist Takeover: 'Archipelagic Affects' door Yornel Martínez Elías
Programma rond de Framer Framed en Jan van Eyck Academie resident bij Limestone Bookstore

Netwerk


Yornel J. Martínez Elías

Kunstenaar

Magazine