Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Foto: Dijana Zupanovic

12 feb 2012 – 00:00

Zelf gemaakt

Programma Framer Framed Locatie Imagine IC Frankemaheerd 2 1102 AN Amsterdam www.imagineic.nl


Framer Framed en Imagine IC organiseren op donderdag 16 februari 2012 in samenwerking met Jasmijn van Gorp van Universiteit Utrecht een publieksgesprek over zelfrepresentaties van vrouwen uit voormalig Joegoslavië.

De toegankelijkheid van digitale media heeft de laatst tien jaar een grote verscheidenheid aan onafhankelijke media producties voortgebracht. Voortgekomen uit een behoefte aan zelfrepresentatie en vanuit een kritiek op de beeldvorming in de gevestigde media, hebben burgers het internet en de camera opgepakt om eigen visies aan de wereld kenbaar te maken. Deze vormen van zelfexpressie dragen bij aan de constructie van identiteiten en beïnvloeden politieke processen.
Welke nieuwe strategieën kunnen wetenschappers en kunstinstellingen ontwikkelen om deze vormen van zelfrepresentatie een podium te bieden? Hiermee bouwen we voort op de serie verkenningen over de relatie tussen kunst en antropologie. Ditmaal staat de rol van zelfrepresentatie centraal.

Zelf gemaakt is de eerste activiteit in het nieuwe huis van Imagine IC: het gebouw Frankemaheerd aan de Bijlmerdreef. Hier woont Imagine IC sinds januari 2012 samen met de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Bijlmercentrum.

Expositie
In samenwerking met curator Frank van der Stok maakte Van Gorp een selectie van de foto’s voor een expositie in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Bijlmercentrum. Deze tentoonstelling is tussen 1 februari en 31 maart te bezichtigen in de Frankemaheerd, hetzelfde gebouw als waar de discussie plaatsvindt en is op de avond van het debat gratis toegankelijk. De tentoonstelling en het debat maken deel uit van het onderzoek.

Publieksgesprek
Voortgekomen uit een behoefte aan zelfrepresentatie en vanuit een kritiek op de beeldvorming in de gevestigde media, hebben burgers het internet en de camera opgepakt om eigen visies aan de wereld kenbaar te maken. Op 16 februari ontvangt Chris Keulemans bij Imagine IC speciale gasten waarmee hij nieuwe strategieën bespreekt die wetenschap en kunstinstellingen kunnen ontwikkelen om vormen van zelfrepresentatie een podium te bieden. Zo gaat Chris Keulemans (moderator) in gesprek met Emina Beslagic, Dijana Zupanovic, Lucija Nalis, Biljana Djukanovic, Zora Jordacevic over hun fotografische keuzes. Zij namen deel aan het onderzoek van Jasmijn van Gorp en hun foto’s zijn te zien in de expositie. Met hen, en ook met wetenschappers en curatoren, verkent ‘Zelf gemaakt’ ook de bijdrage van de methode van zelfexpressie bij het verbeelden van identiteitsvraagstukken. Aan het woord komen Marijana Mitrovic (onderzoeker aan de Universiteit van Belgrado), Mathijs van de Port (hoogleraar populaire religiositeit aan de VU in Amsterdam), Jelena Petrovic (onderzoeker aan de Ljubljana Graduate School in Humanities), Frank van der Stok en Jasmijn van Gorp.

Tijd: 19.30 – 22.30 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis
Voorzitter: Chris KeulemansFeminisme / Eastern Europe /

Exposities


Expositie: Koppig

Expositie van leerlingen van het Kolom Praktijkcollege Noord voor de project Zelf gemaakt!

Netwerk


Frank van der Stok

Curator, schrijver, docent

Jasmijn van Gorp

Wetenschapper

Jelena Petrovic

Wetenschapper, Curator, Kunstenaar

Marijana Mitrovic

Wetenschapper

Mattijs van de Port

Hoogleraar

Magazine