Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

20 sep 2016 – 20:00

Lezing & gesprek: Ena Jansen, Karin Amatmoekrim

Datum 20 september 2016 Tijd 20:00 ~ 21:30 uur Taal Nederlands Entree Gratis Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT, Amsterdam-Noord


Op dinsdag 20 september 2016 vindt bij Framer Framed een event plaats in het kader van de Week van de Afrikaanse Roman. Ena Jansen, emeritus-hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, zal een lezing geven over haar boek Bijna Familie, huishoudsters in het Zuid-Afrikaanse gezin en de Zuid-Afrikaanse cultuur. Sylvia Dornseiffer is de presentator en schrijver Karin Amatmoekrim sluit aan bij het gesprek na de lezing.

In het gesprek wordt onder andere ingegaan op het vermengen van feiten/geschiedenis en fictie, een thema dat terugkomt in zowel Ena’s als Karin’s werk, evenals in de lopende tentoonstelling Re(as)sisting Narratives, over het gedeelde koloniale verleden tussen Nederland en Zuid-Afrika. Beide schrijvers zullen dieper ingaan op één werk in de tentoonstelling. Zo zal Ena reageren op het werk van Mary Sibande, dat thematisch aansluit bij haar boek. Sibande’s werk Conversations with Madam CJ Walker (2009) is geinspireerd op meerdere generaties vrouwen in haar familie, die huishoudsters waren en die zij als helden beschouwd.

Deze bijeenkomst maakt tevens onderdeel uit van de Boekenparade, die gedurende de hele maand september in de Tolhuistuin en Filmmuseum Eye wordt gehouden.

Over de sprekers:
Ena Jansen (1951) is emeritus hoogleraar Zuid-Afrikaanse taal & letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde letterkunde aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika) en de Universiteit Utrecht (Nederland). Ook gaf ze zestien jaar les aan de Universiteit van die Witwatersrand en promoveerde daar in 1992 met een proefschrift over het werk van dichteres Elisabeth Eybers. In 2016 nam zij afscheid als hoogleraar bij de UvA.
Ena Jansen publiceerde onder meer over de Boerenoorlog, migrantenliteratuur, stedelijke romans en de representatie van families in de literatuur. Haar inaugurele lezing over constructies van Jan van Riebeecks vertaler Eva/Krotoa kan gezien worden als een voorloper op haar boek Bijna Familie (Soos Familie) over de sleutelrol van huishoudelijk personeel in Zuid-Afrikaanse stedelijke romans.

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) is auteur. Ze is geboren uit een Javaanse moeder en Chinees-Creools-Indiaanse vader. Na het Gymnasium studeerde ze af aan de UvA als Letterkundige. Ze woont momenteel in Amsterdam. In 2004 debuteerde ze met Het knipperleven (Uitgeverij 521). Amatmoekrims laatste roman, De man van veel, is gebaseerd op het leven van volksheld en schrijver Anton de Kom, en kwam uit in oktober 2013. Momenteel werkt Amatmoekrim aan verschillende projecten waaronder artikelen voor VPRO Radio, een speciale editie van Suske en Wiske ism tekenaar Hanco Kolk en een kort verhaal voor MOTI Museum of The Image. Een nieuwe roman is gepland om uit te komen in het najaar van 2016.

Sylvia Dornseiffer is onafhankelijk adviseur in de culturele sector. Ze was jarenlang directeur van Stichting Fonds voor de Letteren en heeft ruime bestuurlijke ervaring. Eerder was zij werkzaam in het onderwijs en bij diverse culturele instellingen.
—-
Dit event is in het Nederlands.



Zuid-Afrika / Gedeeld erfgoed /