Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Voice-over Noord

27 Mar –
28 Mar 2015

Voice-over Noord - Tweedaagse bustour door Amsterdam Noord

Verhalen en Interventies in de publieke ruimte
Samengesteld door Özkan Gölpinar

Deel twee van Voice-over Noord bestaat uit een twee daagse bus tour door Amsterdam Noord met toelichting door verschillende kunstenaars over bijzondere plekken in het stadsdeel. In deze tour met performances en lezingen onderzoeken we of de publieke ruimte in Amsterdam-Noord voorzien kan worden van nieuwe commentaren en verhalen. Kunstenaars en bezoekers worden uitgenodigd te reflecteren op de positie van kunstenaars en kunst in de openbare ruimte in stedelijke transformatiegebieden.

Vertrek met de bus, Buiksloterweg voor de pont/Tolhuistuin.
Vertrek vrijdag 27 maart 18:00 uur & zaterdag 28 maart 15:00 uur.


Programma

DAG 1 – Vrijdag 27 maart – 

1. Beauty in the bin
18:00. Locatie: in de bus, rijdend door Amsterdam Noord
Presentatie door Participating Press Agency (P.A.P.A), een internationaal samengesteld netwerk van kunstenaars-correspondenten. PAPA is nomadisch, en heeft geen vast kantoor, maar werkt vanuit tijdelijke kantoren in steden over de hele wereld. Samen met hen doen we een poging de circulaire economie in Amsterdam in beeld te brengen, aan de hand van bezoekjes aan de vlooienmarkt op het NDSM terrein en het ‘Leger des Heils’.

2. In search of The New Netherlands through the Eyes of An Illegal
18:30. Locatie: in de bus, rijdend door Amsterdam Noord
Met visueel kunstenares Olfa Ben Ali.
Filmvertoning. Ben Ali’s werk gaat over de zichtbaarheid (of eerder: onzichtbaarheid) van vluchtelingen in de publieke ruimte. Na de filmvertoning zullen we samen met de kunstenares zelf twee plekken in de buurt bezoeken met de bus: een kerk in Amsterdam Noord welke eten & onderdak verzorgt voor asielzoekers, en een voormalig asielzoekers uitzetcentrum, dat inmiddels is omgebouwd tot een stedelijk voedsellaboratorium.

3. In search of Ubuntu
Rond 19:30. Locatie: in de bus, rijdend door Amsterdam Noord
Met kunstenaar: Ilco van der Linden
Bezoek aan ‘het Mandela Huisje’.

4. In search of Privacy
20:00. Locatie: Framer Framed en dan de bus
Met kunstenaar en illustrator Wouter Corduwener.
Boekpresentatie. Corduwener’s illustratie-afstudeerproject (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, juni 2011) gaat over “de te ver doorgeschoten vercommercialisering en automatisering in het openbaar vervoer en op luchthavens.” Hierdoor verliezen veel mensen volgens hem hun persoonlijke vrijheid tijdens het reizen. Voor zijn project maakte hij een beeldarchief in boekvorm van de ontwikkelingen van nu op stations, luchthavens, metrostations etc.
20:15. Locatie: Framer Framed
Verdere discussie & drankjes naar aanleiding van Corduweners boekpresentatie.


DAG 2 – Zaterdag 28 maart  –

1. In search of Love
15:30. Locatie: in de bus
Met kunstenaar Chris Keulemans.
Gesprek en discussie. Met schrijver Chris Keulemans gaan we op zoek naar de liefde in Noord. Is Amsterdam Noord een plek waar men de liefde kan vinden? Waar zijn de plekken van schoonheid, intimiteit? Waar ga je naar toe met je geheime geliefde als je niet gezien wil worden? We laten in de bus eerst een interview zien met Ibrahim Selman (dichter filmmaker). Vervolgens gaan we in gesprek met dichter Lamyn Belgaroui, over het schrijven over de liefde in Noord. Welke schrijvers wonen er in Noord en waar schrijven ze over? Is het mogelijk om de schoonheid van Noord te beschrijven? Als derde onderdeel gaan we met de (eenzamen onder ons) met de bus naar Eye filmmuseum, alwaar we onderzoeken welke films men het beste kan zien over de liefde.

2. In search of Home – The Green Monster Project
17:45. Locatie: in de bus
Met kunstenares Marta Pisco
Filmvertoning. Marta Pisco is een Portugese performance kunstenares. In mei 2010 heeft ze verkleed als groen monster door verschillende buurten in Amsterdam-Noord gewandeld. Dit en de interacties met de mensen die zij tegenkwam zijn gefilmd. De eerste versie van de film op basis van dit materiaal is op een aantal verschillende locaties in Noord vertoond. Na deze vertoningen is Marta in gesprek gegaan met buurtbewoners en anderen over de verschillende ervaringen met en reacties op het monster. Deze gesprekken zijn vervolgens verwerkt in de definitieve versie van de film, die zaterdag voor het eerst getoond wordt. Benieuwd hoe de buren reageren op Het Monster? We gaan zowel de film vertonen als met Marta in gesprek gaan over hoe er in Amsterdam Noord omgegaan wordt met de ‘Vreemdeling’.

3. In search of Public Participation & Identity
19:00-20.30. Locatie: Framer Framed exhibition space
Met: Özkan Gölpinar, Marta Pisco, & Chris Keulemans
Presentatie, discussie en interviews. Daarna borrel en afsluitend praatje bij de bus tour + introductie voor de volgende dag; deel drie van Voice-over Noord – de panel discussie.Amsterdam Noord /

Exposities


Expositie: Crisis of History #3 - Beyond History

Het derde en laatste deel van het drieluik met hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten, Iran en de diaspora. Samengesteld door Robert Kluiver en Elham Puriyamehr

Agenda


Voice-over Noord
Een serie bijeenkomsten, performances en bustour door Amsterdam Noord.
Programma rond de expositie Crisis of History #3
Gedurende de expositie Crisis of History #3 - Beyond History, is er elke dinsdagavond een verdiepend publieksprogramma met films, lezingen en rondleidingen.

Netwerk


Chris Keulemans

Schrijver, verbinder en debatvoorzitter

Elham Puriyamehr

Curator, PhD student

Özkan Gölpinar

Onderzoeker

Magazine