Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Aram Lee - 'To Pluto and Back' (2019) | Photo: ©Aram Lee

2 jun –
16 aug 2020

Naar Pluto en terug

Aram Lee’s video-installatie To Pluto and Back wordt tentoongesteld als onderdeel van Unlocked/Reconnected, een solidariteitsactie van verschillende kunstorganisaties verspreid over het hele land tijdens en na de maatregelen omtrent het coronavirus. Het werk is te zien van 2 juni tot en met 16 augustus, bij binnenkomst maar ook vanaf een veilige afstand, buiten de tentoonstellingsruimte van Framer Framed.

Film still: Aram Lee – To Pluto and Back (2019).

To Pluto and Back (2019)
Two-channel video installatie, 19’.

To Pluto and Back is het resultaat van Aram Lee’s archiefproject, waarvoor zij van de V.S. naar Zuid-Korea reisde. Ze begon het project om de eendimensionale archiefbeelden van Noord-Koreaanse hoofdstad Pyeongyang ter discussie te stellen: een verzegelde, afgesloten en ontoegankelijke stad. Voor Aram is Noord-Korea een aanwezige onbekende, haar buurland waarvan zij zelf is uitgesloten.  Aram ontmoette voormalige bewoners, die het land ontvluchtten en interviewde hen, omringd door de verzamelde digitale objecten uit het archief: een blauwe hoed, lampen, bureaus, tafels en stoelen. Op deze manier werden ze getoond voor wat ze waren en zijn: retorische objecten.

De installatie bestaat uit twee naast elkaar lopende videowerken, waarvan beelden van speculatieve architectuur gelijktijdig afspelen met interviews van mensen die er vermoedelijk vandaan kwamen.  De film verbeeldt een onaantastbare plaats en probeert deze tastbaar te maken. Echter blijven de afgebeelde objecten, personen en architectuur speculaties, omdat zij afkomstig zijn van een plek die maar weinigen buiten Noord-Korea kennen. Alleen de Noord-Koreanen zelf weten hoe het is om daar nu ‘opgesloten’ te zijn. De portretten van twee verschillende gesloten ruimtes; van de verlaten gebouwen en de ruimte waarin de mensen worden geïnterviewd, verbeelden de lange reis die de opening ervan voorstelbaar maakt.

Filmstill: ‘To Pluto and Back’ door Aram Lee

Aram vraagt aandacht voor het verhaal van een ontoegankelijke plaats, die gevormd wordt door archiefbeelden waarbij de representatie mensen ontbreekt. Tijdens haar zoektocht naar archiefmateriaal daagt ze de politieke representaties van deze ‘afgesloten plek’ uit door het tonen van gebouwen, modelgeweren, luchten en bewakingsmonitoren. Er ontstaat een wrijving en ongemak bij het aanschouwen van de beelden van speculatieve architectuur naast de beeltenissen van de Noord-Koreanen, wanneer ze worden geconfronteerd met hun speculatief getoonde thuisland. Door de dialectische beelden met elkaar te verweven, weerspiegelt de film een ​​afstandelijke realiteit ontdaan van leven.

To Pluto and Back vergroot uit wat het betekent om ‘afgesloten’ te zijn van de rest van de wereld. Spanningen tussen gepresenteerde beelden en een afgesloten wereld buiten onszelf vormen een ongrijpbare situatie, zowel in Noord-Korea als wereldwijd.  Hiermee legt het werk verbanden met de huidige context waarin iedereen in zekere mate ‘afgesloten’ is van de rest van de wereld, wegens de coronacrisis.


Unlocked/Reconnected biedt een podium voor een gezamenlijk ‘huis voor de kunsten’, waarin musea, presentatie instellingen, galerieën, kunstenaarsinitiatieven en corporatieve collecties samenkomen. Het vertrekpunt is het idee van solidariteit en het samen reflecteren op wat een ‘thuis’ is. Strijdend tegen een gefragmenteerde en gesloten wereld, worden krachten en locaties gebundeld, nationaal en internationaal, om te laten zien een ‘thuis’/’huis’ kan betekenen. Als een initiatief komt Unlocked/Reconnected voort uit het gevoel dat het openen van het huis, in de nasleep van de afsluiting, ons zal dwingen om onze kijk hierop te heroverwegen. Unlocked/Reconnected onderstreept het belang van kunst en cultuur in deze periode van een wereldwijde crisis.

Unlocked/Reconnected is een samenwerking tussen Annet Gelink Gallery (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), De Nederlandsche Bank (Amsterdam), De Pont (Tilburg), Frans Hals Museum – Hal (Haarlem), Galerie Fons Welters (Amsterdam), Het Hem (Zaandam), Kunsthal (Rotterdam), Marres (Maastricht), Martin van Zomeren (Amsterdam), Museum Kranenburgh (Bergen), het Stedelijk Museum (Amsterdam) en Framer Framed (Amsterdam).



Amsterdam Oost /

Netwerk


Aram Lee

Kunstenaar