Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

2 Nov 2013 – 00:00

Museumnacht 2013: Atelier Revolutionair

Museumnacht 2013 Programma Framer Framed en Castrum Peregrini Lokatie Castrum Peregrini Herengracht 401 1017 BP, Amsterdam t: 020-6235287 e: mail@castrumperegrini.nl w: www.castrumperegrini.org


Van Tahir en Taksim tot Brazilië en China horen we de stem van een generatie die betrokkenheid zoekt en vecht voor een inclusieve maatschappij die recht doet aan onze tijd, aan sociale rechtvaardigheid en aan culturele diversiteit. Hoe kun je als kunstenaar en individu je eigen vrijruimte creëren, je stem laten horen en een toekomst dromen? En wat betekent dat voor ons? Kom kijken en doe mee!

Events

Tentoonstelling – Speaking from the Heart
Shaheen Merali heeft een indrukwekkende groepstentoonstelling samengesteld die een inkijk biedt in de hedendaagse kunst van Iran. Met werk van Kunstenaars: Amir Mobed, Aria Kassai, Mehrane Atashi, Farhad Fouzouni, Rozita Sharafjahan, Masoumeh Bakhtiari, Mojtaba Tabatabai, Ghazale Hedayat, Mahmood Bakhshi, Majid Fathizadeh, Sara Roohisefat, Melody Hoseinzadeh, Parastou Farouhar, Masoumeh Mozafari, Atefeh Samai, Homan Nobakht, Navid Azimi Sadagi, Majid Koorang Beheshti, Taha Heydari, Katayoun Karami, Mehran Mohajer, Azadeh Madani. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen op initiatief van Framer Framed.

Doe mee – Media Revolutionaire
Laat je eigen stem horen in de globale vrijheidsstrijd! Van de Arabische lente tot in de straten van Brazilië wordt de sociale media een grote rol toegeschreven en ze worden soms zelfs de beslissende factor genoemd. In de origineel behouden onderduiketage van Castrum Peregrini moesten tijdens de bezetting andere clandestiene communicatievormen uitgevonden worden waarmee je ‘vriend’ werd van iemand anders. Elke 30 minuten vertrekt een groep naar deze historische omgeving waar dichter Quinsi Gario aka T. Marinus je ontvangt. Hij maakt met ons een ‘message of hope’ die we dan sturen naar de straten van de wereld.

Salon revolutionaire
Doorgaand lezingen, interventies of performances over de rol van kunstenaars en betrokken burgers bij het vinden van hedendaagse democratische maatschappijen in de wereld en in Europa. Met o.a. een gesproken column van televisiemaker Bahram Sadeghi; een voordracht van dichter Nafiss Nia muzikaal begeleid door Solmaz Mahmoudi; een gesproken column van curator Maria Rus Bojan en het kunstproject Vrijheid is een woord om te borduren van Anne Verhoijsen: Acht mannen en vrouwen werken de gehele avond aan hun tafelkleden van de vrijheid die hun begin vonden tijdens het Vriendschap-Vrijheid-diner op 5 mei in de Beulingenstraat. Dichter Jos van Hest leest voor en in het kader van Chambre de Caneaux zal beeldend kunstenaar Ahmet Ögüt over zijn installatie vertellen Rojhat is waiting here. Reinout is hiding here. Deze is gemaakt met oog op de geschiedenis van Castrum Peregrini als een onderduikplek en de situatie van vluchtelingen vandaag.

Muziek & Bar Revolutionair
Vanaf 23 uur draait Baris Akardere muziek uit de straten rond Taksim, het ritme van vrijheid. Er is een bar met drank en streetfood en revolutionaire prijzen.

Dit n8programma is mede geprogrammeerd door
Castrum Peregrini
Framer Framed en On File.
Onderstaand het juryrapport van Museumnacht: 

Museumnacht juryrapport


Exposities


Masoumeh Mozafari, Heatstroke, 2 paintings 100 x 100cm. Foto Cas Bool

Expositie: Speaking from the Heart - The Polemic Sensibility from Iran

Een expositie met werk van 23 hedendaagse kunstenaars uit Iran en de diaspora samengebracht door Shaheen Merali

Agenda


Avondsalons rond de expositie 'Speaking from the Heart'
Iedere dinsdag avond vindt er een publieksprogramma plaats rond de expositie.

Netwerk


Nafiss Nia

Nafiss Nia

Dichter, schrijver, vertaler, regisseur

Quinsy Gario

Dichter, kunstenaar, theatermaker