Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Lezing van Elham Puriyamehr
Avondsalons rond de expositie Speaking from the Heart (2013)
Speaking from the Heart, Amsterdam, 22 oktober 2013
Expositie: Speaking from the Heart. Rondleiding door Soheila Najand
Expositie: Speaking from the Heart, Framer Framed. Voordracht van Nafiss Nia
Solmaz Mahmoudi en Nafiss Nia tijdens Vertoning Daughters of Malakeh (8 oktober 2013)
Solmaz Mahmoudi en Nafiss Nia tijdens Vertoning Daughters of Malakeh (8 oktober 2013)

27 Sep –
10 Nov 2013

Avondsalons rond de expositie 'Speaking from the Heart'

Curated by Framer Framed Loaction Castrum Peregrini Herengracht 401 1017 BP, Amsterdam


Tijdens de duur van de expositie Speaking from the Heart – The Polemic Sensibility from Iran (2013) organiseert Framer Framed in samenwerking met Castrum Peregrini iedere week een programma binnen de context van de expositie.

27 september 2013 – Opening
Opening van de tentoonstelling door Kitty Zijlmans (Hoogleraar kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd, Universiteit Leiden) gevolgd door een ‘curatorial statement’ van Shaheen Merali, de samensteller van de tentoonstelling.

8 oktober – Vertoning Daughters of Malakeh
Vertoning van de documentaire, Daughters of Malakeh (2011, 60 min). Een documentaire over twee zusters in Iran en de dilemma’s waar zij zich mee geconfronteerd zien bij de vormgeving van hun eigen identiteit en persoonlijke levens. De vertoning werd gevolgd door een Q&A met de regisseurs Jet Homoet en Sharog Heshmat Manesh. Solmaz Mahmoudi (politicoloog en feministische activist) en Nafiss Nia (journalist and filmmaker) geven een toelichting op de positie van vrouwen in het publieke en private leven in Iran. De invloed van feminisme en de vrouwenbeweging aldaar leiden tot grote veranderingen in het maatschappelijk leven. De avond werd voorgezeten door Naeeda Aurangzeb (radio televisiemaker en debatvoorzitter).

15 oktober – Lezing over de hedendaasge politieke situatie in Iran
19:00 Rondleiding door de tentoonstelling door Soheila Najand (kunstenaar, promovendus en directeur van InterArt).
20:00 Lezing door Peyman Jafari (politicoloog en auteur) over sociale bewegingen in Iran en de actuele politieek situatie na de recente verkiezingen. Peyman Jafari is author van Het andere Iran: van revolutie tot vandaag (Amsterdam, 2009).

22 october – Over de historische relatie tussen Nederland en Iran
Lezing van Asghar Seyed Ghorab (Senior Lecturer on Persian language and literature, Universiteit Leiden) en Shervin Nekuee (sociologist and author). Voordracht uit eiden werk door Bahman Bahmani, autheur van Vluchten als keuze (2013) afgewisseld door een muzikale performance door Ali Safavian.

29 oktober – Lezing over staatspropaganda, graffiti en politiek in de openbare ruimte
19:00 Rondleiding door de tentoonstelling door Soheila Najand (kunstenaar, promovendus en directeur van InterArt).
20:00 Lezing door auteur, filmmaker and journalist, Eefje Blankevoort, over de Iraanse geschiedenis van kunst in de openbare ruimte en de toeeigening van haar betekenisgeving door verschillende maatschappelijke groepen. Eefje Blankevoort is the autheur van Stiekem kan hier alles (2007) een persoonlijk journalistiek verslag van haar reis naar Iran.

2 November – Museumnacht
Rondleidingen door de tentoonstelling door Soheila Najand (kunstenaar, promovendus en directeur van InterArt). Nafiss Nia (dichter, filmmaker and journalis) draagt voor uit eigen werk begeleidt door Solmaz Mahmoudi op tar.

Gesproken column van televisiemaker Bahram Sadeghi; een gesproken column van curator Maria Rus Bojan en het kunstproject Vrijheid is een woord om te borduren van Anne Verhoijsen waarin acht mannen en vrouwen de gehele avond werken aan hun tafelkleden van de vrijheid die hun begin vonden tijdens het Vriendschap-Vrijheid-diner op 5 mei in de Beulingenstraat. Dichter Jos van Hest leest voor en in het kader van Chambre de Caneaux zal beeldend kunstenaar Ahmet Ögüt over zijn installatie vertellen Rojhat is waiting here. Reinout is hiding here. Deze is gemaakt met oog op de geschiedenis van Castrum Peregrini als een onderduikplek en de situatie van vluchtelingen vandaag.

5 november – Participatief theater uit Iran
19:00 Rondleiding door de tentoonstelling door Soheila Najand (kunstenaar, promovendus en directeur van InterArt).
20:00 Een 45 minuten durende performance Cocon van Alireza Keymanesh, een zeer getalenteerde student Participatie Theater uit Iran, waarbij een dialoog ontstaat met het publiek. De regie is in handen van Nasrin Ghasemzadeh en komt tot stand in samenwerking met InterAct.

9 november – Finissage Talk
Lezing van Elham Puriamehr (curator en kunsthistoricus) over haar initiatief tot het Institute for Curatorial Practice in Iran (ICPI), dat kunstenaars, curatoren en kunst professionals bijeen brengt om de opkomende hedendaagse kunst in Iran te ondersteunen en ontwikkelen.

Lezing van Elham Puriyamehr rond de tentooonstelling Speaking from the Heart (2013) 

AT5 maakte een reportage over de expositie.Iran /

Exposities


Masoumeh Mozafari, Heatstroke, 2 paintings 100 x 100cm. Foto Cas Bool

Expositie: Speaking from the Heart - The Polemic Sensibility from Iran

Een expositie met werk van 23 hedendaagse kunstenaars uit Iran en de diaspora samengebracht door Shaheen Merali

Agenda


Museumnacht 2013: Atelier Revolutionair
Doorgaand programma met lezingen, interventies, muziek en performances.

Magazine