Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Nafiss Nia Nafiss Nia

Nafiss Nia

Nafiss Nia is een Nederlands-Iraanse dichter, schrijver, vertaler, regisseur, producer en docent film & poëzie. Ze studeerde regie aan de filmfaculteit van Kunstuniversiteit en Moderne Perzische literatuur aan de Rijksuniversiteit in Teheran. In Nederland heeft ze Scenario opleiding gevolgd aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam.

Haar eerste dichtbundel in Nederland “Esfahan, mijn hoopstee” is in januari 2005 uitgekomen bij de uitgeverij Bornmeer. In april 2007 verscheen de bloemlezing ‘Stegen van Stilte’, haar vertaling van honderd jaar moderne Perzische poëzie (ism. R Bos) bij de uitgeverij Bulaaq.

Haar tweede dichtbundel  De momenten wachten ons voorbij is op 3 juni 2012 uitgekomen bij de uitgeverij Boekfabriek.  Haar vertaling van een bloemlezing honderd jaar moderne Perzische korte verhalen staat in de rij voor publicatie. Op dit moment schrijft Nafiss haar eerste roman.

In 2011 heeft ze ‘1001 Production House’ opgericht waarin een groep bevlogen filmmakers hun dromen kunnen nastreven en films maken op basis van Low-budget & Crowd Funding. De documentaire ‘A,B,C,…’ is haar eerste productie. Voor deze film doet ze tevens de regie. Deze documentaire is vertoond op nationale en Internationale documentaire festivals, congressen en seminaars.

De lange experimentele documentaire ‘Dance, Iranian Style’ is het filmproject waarvoor Nafiss op dit moment zich inzet als scenarioschrijver en producer.

Sinds oktober 2012 werkt ze als Directeur voor Stichting Granate. Granate is opgezet om kansen te creëren voor getalenteerde dichters, schrijvers en filmmakers, met name met een niet Nederlandse achtergrond, en meer culturele diversiteit te bevorderen in de Nederlandse film en literatuur.

Zij draagt regelmatig haar gedichten voor op literaire podia en geeft poëzieworkshops  (o.a. Poëziecursus Pernederlandisch) aan Nederlandse beginnende  en gevorderde dichters. Ze verzorgt tevens verschillende cursussen o.a. ‘Scenarioschrijven voor TV’ voor de jonge filmmakers in conflictlanden als Irak, Afghanistan en Iran.


Agenda


Artistieke verhalen over Iran
Een programma in samenwerking met Cineblend en Dancing on the Edge.
Museumnacht 2013: Atelier Revolutionair
Doorgaand programma met lezingen, interventies, muziek en performances.

Magazine