Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Barbad Golshiri, On Hallowed Grounds, 2015 Barbad Golshiri, On Hallowed Grounds, 2015

21 apr 2015 – 20:00

Artistieke verhalen over Iran

Dinsdagavond Aanvang 20:00 uur Lokatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT Amsterdam-Noord Route Bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. Gratis entree Voertaal is Engels Reserveren reserveren@framerframed.nl


Een avond i.s.m. Cineblend en Dancing on the Edge:

In het kader van de Framer Framed tentoonstelling Crisis of History #3: Beyond History (2015) tonen we vanavond fragmenten uit het werk van en praten we met visual artists en filmmakers uit Iran die hetzij in Iran hetzij in het buitenland leven. Hoe geef je als kunstenaar tegenwicht aan de officiële geschiedschrijving van bovenaf, zowel in Iran als in Europa? Welke verschillende media gebruiken de artiesten, en vooral welk publiek willen zij aanspreken met hun alternatieve verhalen?

Te gast zijn
Barbad Golshiri. Iraans beeldend kunstenaar, geboren in 1982 in Teheran. Golshiri studeerde schilderkunst aan de School of Art and Architecture van de Azad University in Teheran. Hij werkt met verschillende media, inclusief video, digitale media, installatie, fotografie, kunst op het internet, stripverhalen en Lettrisme. Naast zijn activiteiten als een media kunstenaar is Golshiri ook actief als een criticus van de huidige sociopolitieke situatie in Iran. Golshiri is de zoon van de bekende Iraanse schrijven Houshang Golshiri.

Reza Allamehzadeh. In Nederland woonachtige Iraanse filmmaker, filmcriticus en schrijver, woont in Nederland. Hij is voornamelijk bekend om zijn films over vluchtelingen, zoals The Guests of Hotel Astoria (1988). Allamehzadeh studeerde filmregie aan d Teheran Academie voor Film en Televisie. Behalve filmmaken schrijft en publiceert hij kinderboeken, romans en korte verhalen.

Nafiss Nia. Nederlands-Iraanse dichter, schrijver, vertaler, regisseur, producer en docent film & poëzie. Ze studeerde regie aan de Faculteit voor Film van de Kunst Universiteit van Teheran en Moderne Perzische literatuur aan de Rijksuniversiteit in Teheran. In Nederland heeft ze de scenario opleiding gevolgd aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam.

Ehsan Fardjadniya. Iraans-Nederlandse visual artist en filmmaker. In 2000 moest hij Iran verlaten als politiek vluchteling wegens zijn activisme en sindsdien werkt en leeft hij in Amsterdam en Londen. Hij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Goldsmiths College in Londen. Zijn werk bestaat uit participatieve kunst, interventies in de publieke ruimte, performance, videokunst en experimentele cinema.

Moderator van de avond is Negin Kianfar. Iraans visual artist, voice artist en filmmaker, geboren in Teheran in 1969. Een van haar bekendste films is de festivalhit The Birthday (2006) over transsexualiteit in Iran. Tot 2009 beschreef ze in haar blogs voor de NOS haar dagelijks leven en dat van de andere inwoners van Teheran.

Beeld: Barbad Golshiri, On Hallowed Grounds, 2015, uit de expositie Crisis of History #3, nog tot 5 mei te zien bij Framer Framed in de Tolhuistuin.Iran /

Exposities


Expositie: Crisis of History #3 - Beyond History

Het derde en laatste deel van het drieluik met hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten, Iran en de diaspora. Samengesteld door Robert Kluiver en Elham Puriyamehr

Agenda


Programma rond de expositie Crisis of History #3
Gedurende de expositie Crisis of History #3 - Beyond History, is er elke dinsdagavond een verdiepend publieksprogramma met films, lezingen en rondleidingen.

Netwerk


Ehsan Fardjadniya

Kunstenaar
Reza Allamehzadeh

Reza Allamehzadeh

Filmmaker en schrijver

Barbad Golshiri

Kunstenaar
Nafiss Nia

Nafiss Nia

Dichter, schrijver, vertaler, regisseur