Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Domenique Himmelsbach de Vries

De sociaal-artistieke praktijk van Domenique Himmelsbach de Vries vindt zijn oorsprong in het gevoel dat het atelier-kunstenaarschap voor hem te geïsoleerd is om zijn zorgen over de wereld te vertalen tot werk. Door middel van sociale interventies wilt hij mensen bereiken die andere overtuigingen en waarden hebben dan hij. Zijn werk ontwikkelde zich in een zoektocht naar manieren om zijn artistieke praktijk buiten de reguliere kunstruimte in te zetten, met de rede om doelgroepen buiten het kunstveld te engageren. Zijn uiteindelijke doel is een praktijk te creëren die midden in de samenleving staat.

Himmelsbach de Vries werkt vanuit relevante en hedendaagse vraagstukken. Om de vragen, die voortkomen uit een persoonlijke noodzaak, te beantwoorden, gebruikt hij een breed scala aan strategieën, zoals community art-projecten, politieke ‘pranks’, publieke sculpturen, lezingen, workshops, onderzoeken en sociale interventies. Een voorbeeld van een van die interventies was het aanbieden van gratis hulp aan de inwoners van Amsterdam (Een Dag Gratis Hulp, 2010-2014) en New York (One Hour Of Free Help, Embassy of Goodwill, 2014-2015).

Verder opent hij populistische webwinkels, richt hij papieren monumenten op en zet hij de ‘prima mens’ op een voetstuk. Met zijn frisse, humorvolle blik en denken voorziet hij actuele sociale, culturele en maatschappelijke vraagstukken van nieuwe perspectieven en antwoorden op een persoonlijk niveau.

In 2010 studeerde hij af aan de social design post-graduate opleiding No Academy, Laboratory for Art & Society, Amsterdam. In 2009 aan de afdeling Autonome Beeldende Kunst, ArtEZ, Zwolle.


Exposities


Expositie: Drawing Stories

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Expositie: Costume Bureau

Expositie over de hedendaagse kunstcollectie van Museum Het Domein, samengesteld door Roel Arkesteijn

Agenda


Himmelsbach Ideeën Bibliotheek
Kunstzinnige reflecties door Himmelbach in Werkplaats Molenwijk
Taal voor eenzaamheid
Onderwijsprogramma met ruim 100 leerlingen van vier middelbare scholen in Amsterdam
Plak Attack: A Paper Monument in Public Space
Workshop met kunstenaars Domenique Himmelsbach de Vries en Kevin van Braak.

Magazine