Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

150 jaar na de afschaffing van de slavernij

Saidiya Hartman, Columbia University, NY, bespreekt oude en nieuwe tradities van herdenking van het slavernijverleden in Nederland.  Imagine IC, Amsterdam, 20 juni 2013

Bij Imagine IC ontmoet u op donderdag 20 juni 2013 in de nieuwe serie ‘Prik’ de vooraanstaande literatuurwetenschapper en archiefcritica Professor Saidiya Hartman (Columbia University, NY). In 1997 publiceerde ze het invloedrijke ‘Scenes of Subjection’, over de geschreven én de niet geschreven verhalen van slavernij. In 2007 volgde het veelgeprezen ‘Lose Your Mother’. In fictie gaat zij hierin op zoek naar verhalen van tot slaaf gemaakten die in archieven ontbreken.

Immaterieel erfgoed met prik
In en vanuit Amsterdam Zuidoost verzamelt Imagine IC met jongeren verhalen van onze tijd als aanvulling op het erfgoed van de stad en het land. In samenwerking met de Reinwardt Academie wordt in ‘Prik’ gezocht naar frisse perspectieven op immaterieel erfgoed. Dit werd in Nederland actueel met de ratificatie in 2012 van het UNESCO-verdrag ter bescherming van immaterieel erfgoed. Met Saidiya Hartman praten we over tradities en de verhalen die zij in zich dragen. We vragen ons af: hoe kunnen zij de geschiedenis van archieven en musea aanvullen? Kunnen zij altijd met iedereen worden gedeeld?

Wat zingt Denise Jannah niet?
In de ‘Prik’ van 20 juni reageert Saidiya Hartman op drie presentaties van oude en nieuwe tradities van herdenking van slavernijverleden in Nederland. Mercedes Zandwijken stelt haar Keti Koti tafels voor. Dr Esther Captain vertelt over de populaire wandelroutes die leiden naar sporen van slavernij op straat. Blue Note-zangeres Denise Jannah brengt ten gehore welke liederen herinneren aan de slavernij en zijn afschaffing. Maar zij zal ook vertellen welke liederen ze níet zingt. En voor wie zijn die bestemd?

Spoken Slavery met een broodje
Vanaf 12.30 u staat een lunchbuffet klaar. Met een broodje in de hand kunt u de expositie ‘Spoken Slavery’ horen en zien. Deze presenteert de raps die leerlingen van het Bindelmeer College in Amsterdam Zuidoost samen met rapper Zanillya maakten in reactie op documenten van slavernijverleden uit het Stadsarchief Amsterdam. Professor Hartman start om 13.30 u.

Door tot de avond met ‘Cultuurlijn 1102’
Spoken Slavery en de middag met Saidiya Hartman zijn deel van ‘Cultuurlijn 1102’. Onder deze naam bieden Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater voor publiek van buiten ons postcodegebied (1102), en van dichterbij, eens per jaar samen een middag- en avondvullend programma aan. Juist in Zuidoost verdiep je je in de geschiedenis en actualiteit van slavernij!

Op 20 juni volgt op de middag bij Imagine IC om 17.30 u bij CBK Zuidoost de opening van de tentoonstelling ‘Gedeelde erfenis: slavernijverleden in de kunst’. Uw dagje Bijlmer eindigt met een Surinaams dinerbuffet en een extra voorstelling van ‘Rebelse Vrouwen’ in het Bijlmer Parktheater.

Onder leiding van dagvoorzitter Joseph Jordan gaat Saidiya Hartman bij Imagine IC in op de grote betekenis van niet vertelde verhalen. Imagine IC is gevestigd in Gebouw ZOMIXED, Frankemaheerd 2, Amsterdam Zuidoost. ‘Prik’ is een, deels Engelstalig, middagprogramma á € 5 / € 10, verkrijgbaar via imagineic.nl

Kaarten voor ‘Cultuurlijn 1102’ zijn vanaf € 18,50 te koop via het Bijlmer Parktheater. Het arrangement geeft korting op het programma in Imagine IC en op de voorstelling ‘Rebelse Vrouwen’.Slavernij /