Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

26 sep –
27 sep 2020

Meme-ify: Een poging om te dansen door de pijn met humor

Op 26 en 27 september tussen 11:00 – 14:00 uur organiseren Framer Framed en Young Blood Initiative een tweedaagse online workshop van Ghost and John, over humor als strategie om activistische vermoeidheid en absurditeit van de hedendaagse samenleving te bestrijden. We zullen onderzoeken hoe memes een instrument kunnen zijn voor het bedenken van resultaten op het gebied van activisme.

Op initiatief van Hongkongse kunstenaarsduo Ghost en John is Meme-ify een onderzoeksproject dat zich richt op de vertaling van journalistieke beelden van demonstraties naar internetmemes, en de potentie ervan als strategie voor activisme. Hoewel protestkunst meestal te maken heeft met woede, depressie en frustratie, zullen we tijdens dit online evenement een hybride ruimte creëren om de potentie van humor te onderzoeken als vervanging voor activistische vermoeidheid en de absurditeit van de actualiteit. Door dat we elke dag gebombardeerd worden met schokkende journaalbeelden op onze mobiele apparaten, past onze geest zich langzaam aan in denken wat normaal en gebruikelijk is.

Tegelijkertijd zien we dat journalisten in Hongkong aandacht genereren met behulp van memes op sociale media. We zien dat netizens -burgers van het internet- eigen kunst creëren, zoals het herschrijven van teksten van popsongs, het maken van telegramstickers en nog veel meer. De regering van Taiwan maakt ook gebruik van memes bij het verspreiden van nieuws en het ontkrachten van mythes. Misschien kan “meme-ifying” een andere manier zijn om de absurditeit van onze wereld te bestrijden.

Hier is een korte lijst van dingen die je mee kunt nemen tijdens het online evenement:

Een open geest en lichaam,
Bereid om zowel te luisteren als te delen,
Een kleine stapel kranten,
Elektronische gadgets: telefoons en tablets met geïnstalleerde social media apps,
Potlood, papier en kunstenaarsmaterialen zoals schaar, karton, touwtjes, lijm, stiften, krijtjes.

Project Facilitator: Ghost and John
Kernonderzoeksteam: Bettina Fung, Isabella Leung, Iris Chan, Yun Cheng


Dit evenement is GRATIS en in het Engels met beperkte plaatsen. Gelieve te reserveren via Eventbrite. Dit evenement is onderdeel van Wake Up & Smell the Tear Gas, een project van Young Blood Initiative, dat onderzoekt wat kunst kan doen met tot activisme.Kunst en Activisme / Action Research / Nieuwe media / Workshop /

Netwerk


Candy Choi

Founder of Young Blood Initiative

Ghost and John

Kunstenaar

Magazine