Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

East& image Fotograaf: Boy Surminski

12 nov 2022
12:00 - 17:00

East&: Timorplein + Javaplein

Op zaterdag 12 november organiseert EAST&, het nieuwe pop-up cultuurhuis in Amsterdam Oost samen met Nowhere een programma voor buurtbewoners op het Javaplein en Timorplein. De pleinen staan in het teken van verwondering en een vernieuwende mix van muziek, spoken word en comedy.

Tijden – Gratis Toegang
Buitenpodium Javaplein, 13:00-17:00
Buitenpodium op het Timorplein, 13:00-17:00
Workshop Verwonderbus, 12:00-16:00

Er zijn binnen en buiten optredens en workshops voor kinderen in de Verwonderbus. Dus kom tussen 12:00 en 17:00 naar de twee mooiste pleinen van de Indische Buurt en verwonder je over de verhalen en klanken van Oost.

Muziek: Shishani
, Niño Divino

 & Kaoutar Gadir
Comedy: Soufiane Moussouli

 & Robbie Wallin
Spoken word: Lev Avitan
 & Veronique Efomi
De Verwonderbus
: Zelf kunst maken in en om een wonderlijke bus
 (ouders en kinderen 6+

)

OverMuziek
Shishani betekent ‘kroon’ in een van de moedertalen van Namibië. Ze is een veelzijdige artiest wiens muziek genres en culturen overstijgt. Shishani is een zangeres, gitarist en songwriter, geliefd om haar rustgevende en krachtige stem.

Niño Divino

 maakt eerlijk en persoonlijk werk, voortdurend oefenend met een kwetsbare betovering en een eenzame dans tussen nostalgie en melancholie. Zijn kinderjaren zijn essentieel voor zijn creatieve persoonlijkheid en een plek die hij voortdurend bezoekt voor inspiratie. Ook mode speelt een belangrijke rol in zijn werk.

Kaoutar Gadir is een artdirector en singer songwriter. Haar grootste inspiratie is Moeder Aarde en in haar teksten vindt ze de vrijheid om te kunnen reflecteren op de wereld om ons heen. Wie ben jij, wanneer je écht even stil staat? Ze brengt de luisteraar graag dichter bij emoties, verwondering en gevoel.

Comedy 
Soufiane Moussouli is acteur, theatermaker en storyteller. Je kunt hem kennen van voorstellingen die hij zelf maakte als Marokkanen Huilen Niet, Gelukszoeker en Volgens Mij Ben Ik Een Jood. Of van de voorstelling ACHTTIEN geregisseerd door Bram Jansen. En als je het dan nog niet weet, ken je hem zeker van de rol van Habib in de serie Mocro Maffia.

Robbie Wallin is acteur, theatermaker, comedian. In zijn solo BAKFIETS waarmee hij in 2021 debuteerde als solist vertelt hij over hoe Amsterdam verandert. Robbie combineert elementen van stand-up comedy en storytelling en zal de host zijn van deze middag.

Spoken word 
Veronique Efomi is dichteres, spoken word-artieste, songwriter en auteur.  Ze is naar eigen zeggen, ‘een huppelende brug tussen het publiek en verstopte emoties’. Veronique gebruikt thema’s als bijvoorbeeld, haar jeugd, relaties, verschillende taboes, angsten en vrouwelijkheid. Haar verhalen zijn waargebeurd, bijna ritmisch en rijmend, met een mix van opluchting, kracht en kwetsbaarheid, die verscholen liggen onder driedubbele lagen, onverwachte wendingen en vlagen van absurdisme.

Lev Avitan is een schrijver, publiek denker, afgestudeerd politiek filosoof en spoken word artiest. De Arnhemmer, inmiddels woonachtig in Amsterdam, houdt er een authentieke stijl op na. Lev groeide op in Presikhaaf, destijds bestempeld als Vogelaarswijk, waar hij geconfronteerd werd met armoede, gentrificatie, racisme en moslimhaat. Vanuit scherpe en kritische invalshoeken weet hij zijn eigen levenservaringen in woorden te vangen en te verbinden aan maatschappelijke debatten. In zijn werk gaat Lev in op deze onderwerpen, maakt ze op begrijpelijke wijze voelbaar en zorgt met de kracht van taal voor verbinding en heling.

Jonge talenten uit de workshopreeks Nowhere X Poetry Circle laten voor het eerst van zich laten horen tijdens EAST&.

Verwonderbus
Activiteiten voor ouders en kinderen 6+

Samen spelen en kijken. In en rondom de Verwonderbus is van alles te doen voor ouders en kinderen. Hoe maken we deze plek op het plein zo mooi mogelijk? Iedereen werkt samen aan een bijzondere. installatie van cirkels en patronen voor de bus op het Timorplein. Binnen in deze wonderlijke bus wordt een verhaal verteld op basis van het boek ‘waar is de zeester’, met behulp van muziek, poppen en licht.

EAST& is het nieuwe pop-up cultuurhuis van Amsterdam-Oost waar samenwerking centraal staat en verbindingen worden gelegd tussen buurtbewoners en de vele talentvolle en diverse makers die het stadsdeel rijk is. Lees meer over EAST&Een initiatief van: Plein Theater, De Rode Loper of School, Framer Framed, Nowhere
Deze editie is een co-programmering met Nowhere invites X Bar Bario


Mogelijk gemaakt door:AMVJ Fonds, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost & Fonds Podiumkunsten

Fotograaf: Boy SurminskiAmsterdam Oost /

Agenda


East&: Bredeweg Festival
Mix van muziek, spoken word en straattheater in Amsterdam Oost
EAST& Oranje-Vrijstaatplein
Pleinfestival voor kinderen en ouderen
Museumnacht 2021
Performances door Art Harder, Cat Smits, DJ Mr. Winter & meer

Magazine