Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Wouter Osterholt

Wouter Osterholt is een in Berlijn gevestigde kunstenaar. Hij behaalde zijn bachelordiploma in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam, Nederland (2001).

Zijn werk is contextspecifiek en manifesteert zich langs de breuklijnen en breekpunten van ons (politieke) landschap waar sociaal onrecht, conflicten of problemen aan het licht komen. Hij onderzoekt situaties vol gebreken, waar democratische besluitvorming faalt en waar idealen vervagen in het aangezicht van angst, machtsmisbruik en manipulatie. Deze ruïnes in het neoliberale landschap bieden de mogelijkheid om de lagen van de geschiedenis bloot te leggen en andere herinneringen en verhalen aan het licht te brengen die ingaan tegen de bestaande hegemonie. Dit is waar de onderliggende crisis van onze tijd aan de oppervlakte komt en waar kunst een rol kan spelen in het vergroten van de zichtbaarheid van het probleem en de positie van gemarginaliseerde groepen of vergeten geschiedenissen. Zijn projecten zijn zo opgezet dat ze, als een seismograaf, de spanningen in het sociale veld in kaart kunnen brengen.

Wouter Osterholt was onder meer artists-in-residence in het White House in Londen (UK), Townhouse Gallery in Caïro (EG), het MAK Center in Los Angeles (US), Capacete in Rio de Janeiro (BR), IASKA in Perth (AUS) en bij PIST in Istanbul (TR). Hij exposeerde werken bij: The Mosaic Rooms (UK), Fries Museum (NL), de 13e Istanbul biënnale (TR), de Townhouse Gallery (EG), Schunck, museum in Heerlen (NL) en Framer Framed in Amsterdam (NL).

Wouter Osterholt is een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Taking Stock (2021) bij Framer Framed, Amsterdam. De tentoonstelling Taking Stock toont de resultaten van een artistiek onderzoek dat van januari tot maart 2020 plaatsvond in Caïro, Egypte. Het project is een reactie op de sluiting van de Townhouse Gallery of Contemporary Art. De sluiting is aanleiding om een reeks gebeurtenissen in het centrum van Caïro en de culturele scene in Egypte te onderzoeken.


Exposities


Expositie: Taking Stock

door Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis

Agenda


Taking Stock: Tekensessie
Finissage van 'Taking Stock'
Opening: Taking Stock
Opening tentoonstelling met kunstenaar Elke Uitentuis