Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Paul Faber

Paul Faber

Paul Faber (1951) is kunsthistoricus. Hij was tot 2014 als Senior conservator Afrika verbonden aan het Tropenmuseum in Amsterdam. Hij was betrokken bij meer dan 100 tentoonstellingen en verschillende internationale museale samenwerkingsprojecten.

Paul Faber studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als bijvakken Afrikaanse geschiedenis en culturele antropologie. Na zijn studie doceerde hij kunstgeschiedenis aan de Rietveld Academie en aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1986 tot 1997 was hij verbonden aan het Wereldmuseum in Rotterdam. Daar werkte hij als coƶrdinator Publieksdienst, later als Hoofd Presentaties.

Van 1997 is hij verbonden aan het Tropenmuseum als conservator Afrika. In deze functie heeft hij gewerkt aan vele tentoonstellingen, onder meer over EthiopiĆ«, Zuid-Afrika en het Kwaad. Daarnaast bracht hij belangrijke uitbreidingen van de collectie tot stand, met name op het gebied van popular art en design. Ook heeft hij meegewerkt aan de tentoonstelling Vodou, kunst en mystiek uit HaĆÆti (31-10-2008 t/m 10-05-2009).

Hij publiceert regelmatig op het gebied van Afrikaanse kunst en cultuur, en over popular culture en moderne kunst in brede zin. Daarnaast was hij betrokken bij diverse internationale samenwerkingsprojecten met musea in Benin, Zambia, Kenia, Zuid-Afrika en Ghana.


Agenda


Lezing: Paul Faber - Moderne Surinaamse kunst in wording, 1945-1980
Lezing door kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker en publicist Paul Faber, over moderne Surinaamse kunst.
Lezingenreeks: De invloed van kolonialisme op kunstuitingen in voormalige Nederlandse koloniƫn
De leerstoel Nederlands-CaraĆÆbische Letteren van de Universiteit van Amsterdam en Framer Framed organiseren een reeks open lezingen in maart en april 2017.
De blik van de kunstenaar
Debat rond de tentoonstelling 'Theme Park'. Hoe heeft de koloniale beeldvorming van Aboriginals de collectie vorming en presentatiebeleid van het museum beĆÆnvloed?

Magazine