Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Magda Augusteijn

Magda Augusteijn

Magda Augusteijn is filmmaker en editor. Als documentaire maker is Magda altijd op zoek naar een samenhang tussen verleden en heden, tussen ratio en emotie en tussen verschillende visies op het leven.

Magda Augusteijn studeerde aan de kunstacademie AKV | St. Joost. Na het voltooien van haar opleiding werkte ze voor IKON jeugd televisie. Sinds 2012 werkt zij als onafhankelijk filmmaker in diverse samenwerkingsverbanden. Ze is jarenlang werkzaam als editor voor films en documentaires in opdracht voor diverse omroepen zoals de NCRV, BOS en VPRO.

In 2017 was ze als ‘Artist in Residence’ in Suriname waar ze een documentaire maakte over de dramatische geschiedenis van Moengo. Moengo is een stadje in het Oosten van Suriname. Aan de hand van de verhalen van Moengonezen schetst ze de dramatische geschiedenis van de regio en hoe deze geschiedenis het dagelijks leven nog altijd beïnvloed. Minder dan 50 jaar geleden stond Moengo garant voor de belangrijkste inkomstenbron van Suriname; bauxiet. Deze grondstof voor aluminium, werd hier op grote schaal gemijnd. Maar dit is verledentijd, bauxietwinning levert niks meer op. Samen met de economische neergang voltrok zich in de jaren tachtig de Binnenlandse Oorlog. “Je hebt goede tijden en je hebt slechte tijden”. De Moengonezen zijn weer hard op zoek naar de goede tijden.

In samenwerking met Framer Framed realiseerde zij in Werkplaats Molenwijk de tentoonstelling Van Amulet tot Artefact (Amsterdam, 2019), waaraan zij ondermeer een bijdrage leverde met de documentaire Molenwijk – scharniermomenten in een mensenleven.


Exposities


Van Amulet tot Artefact

Expositie: Van Amulet tot Artefact

Een artistiek onderzoek in de Molenwijk waarbij het dagelijkse ritueel centraal staat

Agenda


Boekpresentatie: 'Van Amulet tot Artefact' in Werkplaats Molenwijk
Verslag van een artistiek buurtonderzoek door Tina Lenz en Magda Augusteijn

Magazine