About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

OadT_A_032
OadT_A_001
OadT_A_039
Beeld door Kim Krijnen

Ode aan de Twijfel

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In maart 2022, tijdens DIT, opende de tentoonstelling Ode aan de Twijfel in Framer Framed met een kunstmanifestatie. De opening en tentoonstelling waren onderdeel van het tweede grootschalige programma van het gelijknamig project van Madelinde Hageman en Saskia Broekhoven.

Is twijfelen iets negatiefs? Onze maatschappij is vol meningen en standpunten. Daar lijkt steeds minder ruimte voor te zijn. Het vraagt durf om te twijfelen. Met Ode aan de twijfel willen initiatiefnemers Madelinde Hageman en Saskia van Broekhoven de waarde van twijfel vanuit kunst, filosofie en de visie van jongeren laten zien.

Voor de opening van de tentoonstelling Ode aan de Twijfel in Amsterdam organiseerden de initiatiefnemers en Framer Framed samen een kunstmanifestatie en tentoonstelling. Voorafgaand hebben negen kunstenaars, drie filosofen en meer dan tachtig jongeren van twee scholen in Amsterdam en twee scholen in Rotterdam een half jaar gewerkt aan de verbeelding van de twijfel. Tijdens de manifestatie waren er optredens van filosoof / schrijver Persis Bekkering, woordkunstenaars Elten Kiene en Jörgen Gario over de waarde van de twijfel en een ‘Twijfel aan de Ode’ performance van Aukje Dekker. Kunstenaar Aukje Dekker nodigde het publiek uit om plaats te nemen in de band opstelling inclusief instrumenten. Het ultieme moment van de twijfelen ontstond ter plekke tussen de nieuwe ‘bandleden’, waarbij het publiek ook werd meegenomen. Kunstenaar Aukje Dekker i.s.m Noa Jansma en Isa Grütter werkten de maanden daarvoor met de leerlingen naar dezelfde performance, maar dan met zelfgemaakte instrumenten.

Ode a/d Twijfel opening

Foto: Kim Krijnen

Aansluitend was er gelegenheid om de werken in de tentoonstelling te bekijken van kunstenaars Suat Ögüt, Efrat Zehavi, Aukje Dekker, Noa Jansma, Isa Grutter en Moha Project: Biljana Radinoska en Alice Pons. Daarnaast was ook het werk van meer dan 80 leerlingen van de Vinse School en het Spinoza20First uit Amsterdam en Het Lyceum Rotterdam en Wolfert Tweetalig uit Rotterdam te zien dat de afgelopen maanden is ontwikkeld in samenwerking met de kunstenaars en filosofen.

Ode a/d Twijfel opening

Foto: Kim Krijnen

Ode a/d Twijfel

Foto: Kim Krijnen

De kunstmanifestatie was op 17 maart 2022 in Framer Framed, de tentoonstelling was te bezoeken op 19 en 20 maart. Daarna verhuisde de tentoonstelling naar NEST in Rotterdam voor de gelijknamige kunstmanifestatie en tentoonstelling.


SCHOLEN
Vinse school Amsterdam
Spinoza20First Amsterdam
Het Lyceum Rotterdam
Wolfert Tweetalig Rotterdam

KUNSTENAARS
Efrat Zehavi, Doubt Table / Twijfel tafel
Suat Ögüt, (Un)Healthy Doubt: Life! You are a miracle
Alice Pons i.s.m. Biljana Radinoska Stefano, Moha Project
Aukje Dekker, Noa Jansma en Isa Grütter, Twijfel Aan de Ode
Elten Kiene, Ik weet het niet
Jörgen Gario, Pluk Vandaag en
Tur Dia.

FILOSOFEN
Tim de Mey
Kamel Essabane
Persis Bekkering

‘Ode aan de Twijfel’ is mogelijk gemaakt door
VSBfonds, Fonds21, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds, Prins Bernhard CultuurFonds, Gemeente Rotterdam
en Framer Framed.Amsterdam Oost / Education / Performance /

Exhibitions


Project: Do It Together - DIT

DIT is a kitchen / a tent / a learning playground / a workshop...................

Agenda


Ode aan de Twijfel
Art manifestation & exhibition

Network


Madelinde Hageman

Designer

Magazine