Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Kunstschooldagen 2022 bij The Silence of Tired Tongues expositie. Foto: Framer Framed / Esther Vane

Kunstschooldagen @ Framer Framed

Al meer dan 30 jaar vindt jaarlijks de Kunstschooldag[en] plaats, een evenement van twee dagen waarbij op ruim vijftig locaties door heel Amsterdam culturele activiteiten worden aangeboden door kunst- en culturele instellingen aan de groepen 8 van alle basisscholen in Amsterdam.

Op initiatief van Stichting JAM, organiseren diverse kunst- en culturele instellingen tijdens de Kunstschooldag[en] bruisende activiteiten op ruim vijftig locaties door heel Amsterdam. Van dans- en theatervoorstellingen tot wereldmuziek- en hiphopconcerten, van films en documentaires tot podcasts, van musea tot exposities, van creatieve workshops tot dans- en muzieklessen, van architectuur- tot wereldtours. Scholen kunnen zich aanmelden bij Stichting JAM en aangeven welke instellingen zij willen bezoeken. De school krijgt vervolgens een programma met drie activiteiten per dag waar hun groepjes leerlingen verwacht worden.

Sinds 2019 doet ook Framer Framed mee en ontvangt met veel plezier de kinderen die in de bijzondere en spannende fase zitten van de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Elk jaar maken we speciaal voor deze leerlingen een educatieprogramma in de context van de lopende tentoonstelling.


De Kunstschooldagen van 2019-2023

In 2019 bezochten de 8e groepers in 2019 de tentoonstelling HERE/NOW: Current visions from Colombia, gecureerd door Carolina Ponce de León. In deze tentoonstelling lieten kunstenaars hun werken zien over het gewapend conflict dat al zestig jaar lang het land teistert. Na dialoog over de werken, gingen de leerlingen zelf aan de slag. Ze maakten een kunstwerk over een conflict binnen hun eigen leefwereld en verbeeldden concepten zoals angst, verzet en uiteindelijk ook hoop.

Met de 35e editie van de Kunstschooldag[en] in 2022 mochten wij 12 groepjes leerlingen ontvangen van o.a. de basisscholen Wereldwijs, Crescendo en de Oostelijke eilanden. Leerkrachten en leerlingen gaven aan bijzonder blij te zijn om er weer op uit te mogen, voor velen was het het eerste uitje na de corona-tijd. Met de leerlingen hebben we op verschillende manieren (kritisch) gekeken naar de werken in de tentoonstelling The Silence of Tired Tongues, gecureerd door Raphael Fonseca, waarna de leerlingen in tweetallen een maakopdracht kregen om het kritisch kijken nog meer te stimuleren.

Kunstschooldagen 2022 bij The Silence of Tired Tongues expositie. Foto: Framer Framed / Esther Vane

En in 2023 gingen wij met de 8e groepers van o.a. IKC Noordrijk, IJdoornschool en IKC Tuindorp het gesprek aan binnen de tentoonstelling Charging Myths, van het kunstenaarscollectief On-Trade-Off. De leerlingen brachten onderwerpen in als het klimaat, slavernijverleden, oneerlijkheid, verandering en ramadan. Vanuit hun perspectief en interpretatie maakten zij met verschillende materialen hun eigen verhaal in woord en beeld.

Kunstschooldagen 2023Ecologie / Conflict / Educatie / Extractivisme / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: Charging Myths

Een tentoonstelling van het transnationale collectief On-Trade-Off waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie afhankelijk is van natuurlijke hulpbronnen.
Image for the exhibition The silence of tired tongues at Framer Framed

Expositie: The Silence of Tired Tongues

Hedendaagse kunst en Brazilië

Expositie: HERE/NOW - Current Visions from Colombia

Hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia, samengebracht door Carolina Ponce de León

Agenda


Kunstschooldagen 2023
Twee dagen programma waarop groepjes 8e-groepers en begeleiders verschillende culturele instellingen bezoeken.
Kunstschooldagen 2022
Twee dagen programma waarop groepjes 8e-groepers en begeleiders verschillende culturele instellingen bezoeken.