Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Colonial Toxicity Book Cover

Boekwinkel selectie: Colonial Toxicity door Samia Henni

Tegelijk met de tentoonstelling Performing Colonial Toxicity presenteren Framer Framed, If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en Edition Fink met trots een nieuwe publicatie van Samia Henni. Colonial Toxicity: Rehearsing French Radioactive Architecture and Landscape in the Sahara is verkrijgbaar via de Framer Framed webshop.

Colonial Toxicity: Rehearsing French Radioactive Architecture and Landscape in the Sahara

Tussen 1960 en 1966 bracht het Franse koloniale regime vier atmosferische atoombommen, dertien ondergrondse kernbommen tot ontploffing en voerde nog een aantal nucleaire experimenten uit in de Algerijnse Sahara, waarvan geprofiteerd werd van de natuurlijke bronnen.

Deze publicatie Colonial Toxicity: Rehearsing French Radioactive Architecture and Landscape in the Sahara (2024) van onderzoeker en architectuurhistorica Samia Henni belicht het geheime kernwapenprogramma dat plaatsvond tijdens en na de Algerijnse Revolutie of de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962). Het boek omvat bijna zeshonderd pagina’s aan zorgvuldig samengesteld materiaal, verzameld uit beschikbare, aangeboden, gesmokkelde en gelekte bronnen. Het documenteert de geschiedenis van het Franse kernwapenprogramma in de Algerijnse woestijn, en biedt een bron voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van kernwapens en de kruispunten van ruimtelijke, sociale en ecologische rechtvaardigheid. Het werpt ook licht op antikoloniale archiefpraktijken.

Je kan het boek hier bestellen!

Auteur: Samia Henni
Hoofdredacteur: Megan Hoetger
Redactionele bijdrage: Georg Rutishauser
Tekstredacteur: Janine Armi
Ontwerp: François Girard-Meunier

Uitgevers
If I Can’t Dance, Amsterdam,
Framer Framed, Amsterdam,
editie fink, Zürich.

Specificaties
592 blz.
rijk geïllustreerd
paperback
17 x 24 cm
Engels, 2024
ISBN 9789492139245

Een Franstalige editie verschijnt in 2025 Editions B42.Boekwinkel selectie / Conflict / Ecologie / Gedeeld erfgoed / Het levende archief / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: Performing Colonial Toxicity

Een tentoonstelling van onderzoeker en architectuurhistorica Samia Henni, in samenwerking met If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution

Agenda


Rondleiding door architectuurhistorica Samia Henni
Finissage: Performing Colonial Toxicity
Finissageprogramma voor de tentoonstelling Performing Colonial Toxicity inclusief een boekpresentatie van Samia Henni's nieuwste publicatie.

Netwerk


Samia Henni

Architectuurhistoricus, Tentoonstellingsmaker

Megan Hoetger

Curator, onderzoeker

Magazine