29 Aug 2016 – 17:00
Straatpraatj(i)es: Onthoud jy nog
Time 17:00 – 19:00 uur Start location Steve Bikoplein, Amsterdam Oost Entry Free
Als onderdeel van de tentoonstelling Re(as)sisting Narratives (2016) bij Framer Framed is een publieke interventie van kunstenaarscollectief Burning Museum te zien in de Transvaalbuurt, Amsterdam. De tentoonstelling Re(as)sisting Narratives gaat over de gedeelde koloniale geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland en omvat kunstenaars uit beide landen. In de context van de expositie presenteert het Burning Museum collectief een werk in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost. Framer Framed organiseert deze bijeenkomst in sameneweking met Museum Zonder Muren.
Het werk van Burning Museum bestaat voor een groot gedeelte uit interventies in de publieke ruimte: ze werken met toegeëigende beelden en archiefmateriaal en knippen en plakken deze tot nieuwe werken in de buitenruimte. Op het Steve Bikoplein creeërt Burning Museum ter plekke het nieuwe werk Onthoud jy nog, een uitbreiding van hun werk Remember to Onthou bij Framer Framed. Daarna lopen we door naar de Pretoriusstraat en het Krugerplein. Iedereen is welkom om te zien hoe het collectief te werk gaat en meer vertelt over hun eigen achtergrond en hoe de Transvaalbuurt is verweven met de koloniale geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika.
De naam ‘Transvaalbuurt’ verwijst naar (geografische) begrippen uit de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat. Wat zegt de genealogie van straatnamen over onze gedeelde geschiedenis? Wie maakt wel en geen onderdeel uit van deze herinneringscultuur in de openbare ruimte? Omgekeerd is de invloed van Nederland op de ruimtelijke organisatie en architectuur van Kaapstad nog steeds aanwezig. Immateriaal leeft de VOC geschiedenis tijdens het jaarlijkse Kaapse Klopse Carnival. ‘Nederlands liedjies’ refereren aan ‘Batavia’.
Burning Museum gebruikt (familie)archieven en oral history die specifieke persoonlijke documenten relateert aan de geschiedenis. Burning Museum gaat interactief te werk, zij creëren interventies op straat en gaan het gesprek aan met lokale gemeenschappen. Zij werken met ‘wheatpaste’ en door middel van de workshops aan jongeren laten zij een nieuwe vertelling van het de gemeenschappelijke geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland zien.
Zuid-Afrika / Gedeeld erfgoed / Performance /