Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Goenawan Mohamad

Goenawan Mohamad (geb. 1941, Batang, Java) is een Indonesische dichter, redacteur en letterkundige. Mohamad is sinds zijn studententijd een strijder voor persvrijheid in Indonesië. Werkend in een dictatoriaal systeem waarin de pers werd gecontroleerd door bedreigingen, intimidaties en verboden, was Goenawan Mohamad de meest consistente en zichtbare stem voor persvrijheid in het land gedurende twee decennia.

Hij is de oprichter en redacteur van het tijdschrift Tempo (Time) in Indonesië. Tempo werd in 1994 verboden door de regering van de Nieuwe Orde van Soeharto vanwege de uitgesproken kritiek op het autoritaire regime. In plaats van het land te verlaten, koos Mohamad ervoor om te blijven en te blijven werken aan de verruiming van de vrijheid in Indonesië. Hij publiceerde Tempo online en hij richtte de Alliance of Independent Journalists op om persvrijheid te blijven nastreven. In 1995 startte Mohamad het Institute for the Study of Free Information Flow. Goenawan Mohamad is ook een van de meest vooraanstaande stemmen van de gematigde Islam en heeft bijgedragen aan het creëren van de nationale taal van Indonesië, Bahasa Indonesia. Mohamad ontving verschillende prijzen, zoals de eerste Professor Teeuw Award van de Universiteit Leiden in 2002 en in 2006 ontving hij de Dan David Prize. In 1999 werd Mohamad door het tijdschrift World Press Review uitgeroepen tot International Editor of the Year. In 1998 was hij een van de vier winnaars van de CPJ International Press Freedom Awards.


Agenda


Boekpresentatie: Revolusi van David Van Reybrouck
Een gesprek met David Van Reybrouck, Wim Manuhutu, Sadiah Boonstra, Goenawan Mohamad en Amanda Pinatih
Symposium: Suspended Histories
Over het koloniale verleden van familie Van Loon en de manier waarop dat verleden ge(re)presenteerd wordt in Museum Van Loon.