Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

23 jun –
21 jul 2015

Perspectives

Data Dinsdag 23 juni 7, 18, 21 juli Aanvang 20:00 uur Zaterdag 18 juli 16:00 – 23:00 uur Lokatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT Amsterdam-Noord Route Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT. Gratis entree


Perspectives is een serie publieke events die parallel aan de expositie Embodied Spaces (2015) zal plaatsvinden. Met performances, gesprekken, seminars en muziek biedt Perspectives een kritische reflectie op het concept van de tentoonstelling en de rol van het lichaam, feminisme, gender en seksualiteit in hedendaagse kunst, (populaire) cultuur en maatschappij. Perspectives is samengesteld door curator Amal Alhaag.

VENUS – The anti-hero Hero – 23 juni 2015
20:00. Wie is de hedendaagse Venus? Nikki Minaj? Kim Kardashian? Wie is Saartjie Baartman? De Zuid-Afrikaanse Venus was een Khoisan vrouw die in de 19e eeuw naar Europa werd gebracht om haar ‘bijzondere’ uiterlijk. Haar lichaam werd anderhalve eeuw lang tentoongesteld in een Frans museum, maar wie was Venus?

Shertise Solano, Venus Masks

Onderdeel van de Venus bijeenkomst is de performance geregisseerd door theatermaker Milone Reigman met maskers speciaal voor de gelegenheid gemaakt door Shertise Solano en Ronald de Graaff.

Centraal staat de complexe historische erfenis van het zwarte en vrouwelijke lichaam. Aan bod komen verschillende perspectieven op de historische en curieuze beeldvorming rondom ‘Venus de Hottentot’. Aan de hand van het toneelstuk Venus, geschreven door de Amerikaanse auteur Suzan Lori Parks, deconstrueren en herconstrueren we de hedendaagse narratieve rondom het iconisch figuur Venus.

Feminist Memory: Digging the Black Archive – 7 Juli 2015
20:00. Een visuele zoektocht naar de representatie van zwarte feminisme in institutionele en onconventionele archieven met o.a. Britse researcher Emma Dabiri (UK) en kunstenaar Ope Lori (UK).

Filthy Mouth – Dirty Politics – 18 juli 2015
Een experimentele conferentie waarin de relatie tussen vunzige taal, radicale feminisme en digitale (non) spaces centraal staat. Met workshops, performances en een panelgesprek. Tijdens Filthy Mouth—Dirty Politics wordt gereflecteerd op deze thema’s door kunstenaars Hannah Black (UK), Deniz Unal (Turkije) en Evan Ifekoya (UK). Met oa een DJ WORKSHOP FOR WOMEN.

DJ Workshop for Women. Foto Marlise Steeman_500

Het online queer platform Girls Like Us www.glumagazine.com is mediapartner van de conferentie Filthy Mouth— Dirty Politcs.

Dinsdag 21 juli – PRIVATE
20:00. PRIVATE  is een avondvullend programma met performatieve lezingen over de (on)geschreven wetten van digitalisering, privatisering en codering van het lichaam. Met kunstenaars Silvia Martes en Kareem Lotfy, curator Femke Dekker en designer Ruben Pater.

Framer Framed 21-07-2015 - Pixolar Photography-6_500 Framer Framed 21-07-2015 - Pixolar Photography-11_500 Framer Framed, Pixolar Photography

Alle evenementen zijn vrij te bezoeken



Feminisme / Het levende archief / Politiek en technologie /

Exposities


Expositie: Embodied Spaces

Een expositie samengesteld door Christine Eyene rondom de thema's lichaam, gender en identiteit.

Agenda


Feminist Memory: Digging the Black Archives
Over de representatie en de aanwezigheid van zwarte vrouwen in institutionele en onconventionele archieven.
PRIVATE
Op het snijvlak van technologie, privacy en lichaamspolitiek.
Filthy Mouth - Dirty Politics
Experimentele conferentie over de relatie tussen vunzige taal, radicaal feminisme en digitale (non) spaces.
VENUS: the anti-hero hero
Interactief programma over de complexe historische erfenis van het zwarte en vrouwelijke lichaam.
'Venus' maskers, parallel aan de expositie Embodied Spaces
Door Shertise Solano & Ronald de Graaff. Parallel aan de expositie 'Embodied Spaces'.

Netwerk


Shertise Solano

Shertise Solano

Kunstenaar

Amal Alhaag

Curator