Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Queer Currents at Framer Framed
Queer Currents at Framer Framed
Queer Currents at Framer Framed
Queer Currents Opening; met Evert van Straaten op Queer?! - Photografie © 2019 Betul Ellialtioglu / Framer Framed
Queer Currents at Framer Framed
Queer Currents at Framer Framed
Queer Currents at Framer Framed, Anne Krul
Queer Currents at Framer Framed
Queer Currents at Framer Framed

20 Jul 2019
17:00 - 19:00

Queer Currents Opening

Het initiatief Queer Currents warmt de stad Amsterdam op in aanloop naar de Pride: met maar liefst vijftien verschillende evenementen, met vijftien verschillende makers, in vijftien dagen. Dit gaat aanstaande zaterdag van start met een lezing van kunsthistoricus en auteur Evert van Straaten over zijn recent verschenen boek ‘QUEER!? Beeldende kunst in Europa 1969-2019’, dat hij samen met pedagoog Anton Anthonissen schreef. Na de lezing gaat Dennis Elzinga met Evert van Straaten en de bezoekers in gesprek, over de soms gespannen relatie tussen queer beelden, kunstgeschiedenis en de huidige visuele cultuur.

Queer Currents koppelt getalenteerde makers aan een selectie van kunstinstellingen. Op deze manier hopen zij de zichtbaarheid van deze gemeenschap te vergoten, en een brug te slaan van deze kunsttak naar bewoners van Amsterdam alsmede naar het gezelschap van (inter-)nationale bezoekers. De veelzijdige artistieke LGBTQI gemeenschap die Amsterdam rijk is verdient immers een groter podium.

Voor dit openingsevenement werkt Queer Currents samen met Framer Framed en de Tolhuistuin. Het event vindt plaats in de Tuinzaal van de Tolhuistuin.

 

Evert van Straaten Queer?!

Queer!?: Visual Arts in Europe door Evert van Straaten and Anton Anthonissen

Over het boek:
In QUEER!? Beeldende kunst in Europa 1969-2019 worden ontwikkelingen en thema’s in beeldende kunst beschreven waarin mannelijke homoseksualiteiten, gendervariaties en queer expressies centraal staan. Er worden zowel bekende als vergeten en genegeerde verhalen verteld, tegen de achtergrond van politieke omwentelingen, veranderende opvattingen over gender, groeiend raciaal en etnisch bewustzijn en meerduidige interpretaties van queer. Kunstwerken – van schilderijen tot nieuwe media, soms ontroerend, dan weer indringend, vaak ook met humor – uit Nederland en alle windstreken van Europa zijn afgebeeld. Er wordt ingegaan op werk van: Ajamu, Agostino Arrivabene, Taner Ceylan, Adomas Danusevičius, Jean-Ulrick Désert, Marlene Dumas, Elmgreen & Dragset, Gilbert & George, Igor Grubić, Sunil Gupta, David Hockney, Rinaldo Hopf, El Kazovszkij, Jakob Lena Knebl, Charl Landvreugd, Slava Mogutin, Erwin Olaf, Pierre et Gilles, Rory Pilgrim, Karol Radziszewski, Paola Revenioti, Wolfgang Tillmans, Friso Wiegersma, Velimir Žernovski en vele anderen.Book Launch / Queer /

Agenda


Queer Open Stage: Act 1
Een nieuw maandelijks evenement om kunst, diversiteit en gemeenschap te vieren en valt samen met Queer Amsterdam.
Queer Poetry Night x LIMBO
In samenwerking met Unwanted Words & Queer Currents
Opening: Proud Aliens & QUEER
Expositie-opening van Framer Framed’s Open Atelier een nieuwe installatie in de openbare ruimte door United Painting: QUEER
Queer Youth, Remember Kirvan Fortuin
Een panel over LHBTQI+ kunst, cultuur en onderwijs