Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

18 Nov 2017 – 16:30

Opening: Some Things Hidden bij Castrum Peregrini

Some Things Hidden is een samenwerking tussen Castrum Peregrini en Framer Framed, twee instellingen met een lange samenwerkingsgeschiedenis. De tentoonstelling vindt eerst plaats bij Castrum Peregrini, van 18-26 november 2017 en daarna in uitgebreidere versie bij Framer Framed van 18 januari – 11 maart 2018.

Some Things Hidden is een tentoonstelling over dingen die verborgen zijn en over verbergen als een manier om in leven te blijven.  Op uitnodiging van curator Nina Folkersma en kunstenaar Charlott Markus presenteren zeven kunstenaars speciaal voor deze locatie een nieuw of bestaand werk.

Deelnemend kunstenaars
Alexis Blake (US, 1981),
Sara Blokland (NL, 1969),
Zhana Ivanova (BG, 1977),
Charlott Markus (SE, 1974),
Shana Moulton (US, 1976),
Femmy Otten (NL, 1981) en
Marijn Ottenhof (NL, 1985).

‘Hiding is a way of staying alive’
Vertrekpunt van deze tentoonstelling is een persoonlijk verhaal van kunstenaar Charlott Markus over haar oudtante, een tengere Joodse vrouw die zich openlijk verborg, volledig zichtbaar in het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog. Als voormalig onderduikadres en als culturele instelling die relaties legt tussen de geschiedenis en de acute maatschappelijke vraagstukken in de huidige tijd, biedt Castrum Peregrini een betekenisvolle context voor Some Things Hidden. De tentoonstelling stelt de bezoeker in staat na te denken over vragen als: Wat betekent ‘verbergen’ vandaag de dag? Voor welke bedreigingen moeten we ons verschuilen en welke dingen verbergen we voor onszelf? Wat zijn tegenwoordig nog de mogelijkheden om je te verstoppen, in onze huidige gedigitaliseerde wereld? Volgens de Engelse dichter en auteur David Whyte is ‘hiding’ noodzakelijk om onszelf te beschermen tegen de misverstanden, onderdrukking en controle door anderen. ‘Hiding is a way of staying alive’. Deze gedachte vormt de kern van de tentoonstelling.

Some Things Hidden bij Framer Framed
Het tweede deel van Some Things Hidden is van 18 januari t/m 11 maart 2018 te zien in Framer Framed. Naast werk van bovengenoemde kunstenaars bevat deze tentoonstelling werken van:

Hélène Amouzou (TG, 1969),
Lynn Hershman Leeson (US, 1941),
Bertien van Manen (NL, 1942),
Cauleen Smith (US, 1957) en
Batia Suter (CH, 1967).

De tweeledige tentoonstelling bestaat uit een zorgvuldig gekozen combinatie van bestaande en nieuwe werken van opkomende en internationaal gerenommeerde kunstenaars van verschillende generaties. In Castrum Peregrini ligt de nadruk op nieuw te ontwikkelen performances en in-situ werken, gepresenteerd in het oorspronkelijke atelier van Gisèle (kunstenaar en oprichter van Castrum Peregrini). Zo presenteert Femmy Otten haar werk temidden van de verzamelde objecten en kunstwerken van Gisèle als een vorm van ‘hiding in plain sight’. Performancekunstenaar Alexis Blake houdt openbare repetities voor haar nieuwe project Anger/Empathy over weggestopte emoties en hoe het lichaam deze als een archief opslaat.

Performance ‘Anthology of Anger’ at Castrum Peregrini, November 2017

Bij Framer Framed krijgen de performances een fysieke vorm en wordt de tentoonstelling verder aangevuld met ruimtelijk werk, video-installaties en fotografie. Het ‘verborgene’ wordt hier in een andere maatschappelijke context geplaatst: Welke verhalen krijgen minder aandacht en worden daardoor ‘verborgen’ in de samenleving? Welke delen van onze geschiedenissen worden niet verteld? Tezamen bieden de tentoonstellingen een waaier aan vrouwelijke perspectieven en reflecties op het fenomeen ‘verbergen’.

In aanvulling op de tentoonstelling in Castrum Peregrini vindt tijdens Amsterdam Art Weekend een publieksprogramma plaats met artist talks en ‘performative gestures’ – lees hier meer.


Netwerk


Nina Folkersma

Curator en kunstcriticus

Charlott Markus

Kunstenaar