Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

8 mei 2020
17:00 - 19:00

Reading Room: Plastic Hypersea

In deze tijden van de COVID-19 lockdown nodigen Framer Framed en de Nomadic Reading Room iedereen uit om deel te nemen aan een reeks online programma’s. Op vrijdag 8 mei organiseren we een tweede sessie van de Plastic Hypersea Reading Room geleid door Sissel Marie Tonn en Alexis Shotwell.

In deze Reading Room denken we na over toxiciteit, vervuiling, immuunrespons en de politiek van “genezing”.  We bespreken met gastspreker Dani Admiss het concept van ‘zuiverheidspolitiek’ uit Shotwells recente boek Against Purity: Living Ethically in Compromised Times en het cruciale werk Brilliant Imperfection: Grappling with Cure (2017) van Eli Clare’s over de tegenstrijdigheden van “genezing” – de diepgewortelde overtuigingen dat sommige lichamen, geesten en omgevingen beschadigd of gebroken zijn en moeten worden gerepareerd.

Hoe kunnen we de vernietiging van het milieu bestrijden zonder gebruik te maken van de retoriek of de praktijken die gericht zijn op het tegengaan van invaliditeit? Hoe kunnen we ons richten op genezing zonder te streven naar uitroeiing van datgene wat niet kan of wil genezen? Dan is het tijd voor een discussie over Mel Chen’s interessante ideeën over “immuniteitsnationalisme”, toxiciteit, onderlinge afhankelijkheid, chemische intimiteit, kwetsbaarheid en vreemdheid. We zullen ons afvragen welke ruimte we als curatoren en kunstenaars zouden kunnen openen voor het vasthouden van de tegenstellingen en verleidingen van ontologische vormen.

Online Reading Room: Plastic Hypersea 2

De titel van de lezing verwijst naar het concept van Mark en Dianna McMenamin dat de “hypersea” wordt genoemd, de enorme massa van levende cellen die via het water met elkaar verbonden zijn in lichamen en omgevingen. Deze innerlijke oceaan wordt steeds meer vervuild door microplastic deeltjes, maar de titel refereert ook aan plasticiteit zoals die in de neurowetenschappen wordt gebruikt – het is mogelijk om onze gewoontes en culturele tradities te veranderen. Hoe kan het concept van verbondenheid, door onze gedeelde ‘hypersea’ bijvoorbeeld, bijdragen aan een nieuw gevoel van belichaamd/ecologisch bewustzijn?


GASTSPREKER: Alexis Shotwell
TEKST: Fragmenten uit Brilliant Imperfection: Grappling with Cure (2017) door Eli Clare en Animacies: Biopolitics, Racial Mattering, and Queer Affect (2012) door Mel Y. Chen.

Plaatsen zijn beperkt! Meld je aan voor het leesmateriaal en de meeting link: reserveren@framerframed.nl

De lezing is GRATIS, de voertaal is Engels en het event zal voor onze online programmering worden opgenomen.


Over Reading Room

Reading Room ontstond als een reeks events die in de periode van 2015 tot 2018 twee keer per maand bij Stroom in Den Haag plaatsvond en werd georganiseerd door Jonathan Reus, Sissel Marie Tonn en Flora Reznik. Op dit moment heeft de Reading Room een nomadisch karakter en verandert het van vorm in nieuwe contexten waar collectieve studie nuttige inzichten kan opleveren.Ecologie /

Exposities


Expositie: On the Nature of Botanical Gardens

Contemporary Indonesian Perspectives

Agenda


Reading Room: Plastic Hypersea
Leesgroep over hedendaagse kunst en ecologisch bewustzijn
Reading Room: The Rights of Future Generations
Reading together: 'Rethinking representation: The challenge of non-humans' by Mihnea Tanasescu & 'Enfranchising the future: Climate justice and the representation of future generations' by Inigo Gonzalez-Ricoy and Felipe Rey
Reading Room: On Hydrofeminism
Reading together: 'Hydrofeminism: Or, On Becoming a Body of Water' (2012) by Astrida Neimanis

Netwerk


Alexis Shotwell

Schrijver, onderzoeker

Danielle-Maria Admiss

Curator, Onderzoeker

Sissel Marie Tonn

Kunstenaar

Magazine