Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Amsterdam Museumnacht 2015 at Framer Framed

7 Nov 2015 ‚Äď 19:00

Museumnacht Amsterdam 2015

Time 19:00 til 02:00 Location Framer Framed at the Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 CC Amsterdam Route Framer Framed at Tolhuistuin can be reached from Amsterdam Centraal Station with the ferry ‘Buiksloterweg’. The exhibition space is located on the first floor, next to restaurant THT. Entry with Museumnacht ticket – check the official website!


Tijdens Museumnacht 2015 organiseerde Framer Framed een interactief programma rond de tentoonstelling Koempels (te zien van 22 oktober t/m 6 december).

Koempels, Limburgs dialect voor ‘mijnwerker’, maar ook ‘maatje’, presenteert een nieuwe generatie van de schildersgroep ‘Amsterdamse Limburgers’ uit de jaren 50. Actuele schilderkunst staat naast een kunst- en sociaalhistorisch onderzoek. De tentoonstelling brengt verrassend letterlijk verschillende culturen van Zuid en Noord in ons land in beeld, en schetst hoe de relatie tussen periferie en centrum sinds de sluiting van de Mijnen in Limburg is veranderd.

[Update: foto’s van de avond vind je hier.]

PROGRAMMA (19:00 ‚Äď 2:00)

Hele avond: Laat je eigen (tijdelijke) MIJNtattoo¬†zetten! Naar het “We are all miners”¬†ontwerp van Luc Harings.

Documentaire-vertoning: MijnstreekComplex (2015, dir Sergej Kreso) (Nederlands gesproken, English subtitles)
Vertoning van de documentaire MijnstreekComplex (2015). Na afloop Q&A’s met regisseur Sergej Kreso en Milena Mulders (co-initiator van de expositie Koempels). De film MijnstreekComplex volgt 50 jaar na de sluiting van de kolenmijnen enkele jonge mensen, die zich in hun werk en persoonlijke leven sterk verbonden voelen met het mijnverleden. Ze zijn trots op een verleden dat ze eigenlijk niet kennen, maar dat toch een grote invloed heeft op hun uiterlijk, hun leven en identiteit. Ieder op zijn eigen manier zoeken zij naar wegen om de herinnering aan de mijnen levend te houden.
Tijd: 19:00, 20:30, 22:00. Q&A’s om 19:50 en 21:35.

MijnstreekComplex, still [bron: filmfestival.nl]

Rondleidingen door de tentoonstelling Koempels

Kunstenaar Keetje Mans leidt Museumnacht-bezoekers rond door de tentoonstelling Koempels.

Kunstenaar Keetje Mans voor haar werk

North meets South in spoken word

Rapper/dichter Lamyn Belgaroui (uit Amsterdam-Noord) en dichter Merlijn Huntjens (uit Heerlen) leren elkaar in één dag kennen en maken dan samen speciaal voor Museumnacht een spoken word performance. Het resultaat is gedurende de hele avond meerdere keren te zien bij Framer Framed tijdens Museumnacht.

Obscura Nova ‚Äď Remixing Heritage
Cineblend en Obscure Times presenteren een programma met mijnfilmfragmenten en soundscapes. De filmfragmenten komen uit verschillende mijnenfilms uit het archief van EYE Filmmuseum en Beeld en Geluid. De stille films uit de periode 1916 tot en met 1927 geven een prachtig beeld van de omstandigheden in de mijnen in Zuid-Limburg. Producer Roy Habets en VJ’s Emily Beekhuis en Daan Matthes van¬†Obscure¬†Times laten zich inspireren door de beelden en reageren met een live set die een modern elektronisch geluid laat horen van experimentele techno en¬†ambient.
Tijd: 22:00 & 23:00

Mijnwerkers

DJ set van Sidi El Karchi 
Koempels kunstenaar Sidi El Karchi draait plaatjes voor het publiek. Verwacht dansbare, obscure elektro en space-disco uit de jaren 70 t/m 80, met een hedendaagse twist!
Tijd: 24:00 ‚Äď 2:00.

Programma stichting Tolhuistuin: nachtelijke tour
Ook Stichting Tolhuistuin organiseert een programma tijdens Museumnacht. Er vinden tours plaats met drie aanstormend kunstenaars. Durf jij het donkere Noord aan? Mail je naam en 06-nummer naar museumnacht@tolhuistuin.nl. De eerste 30 aanmeldingen ontvangen om 18u tijdens Museumnacht een sms met de startlocatie (starttijd is 21u).


Kijk voor Museumnacht-tickets op de site van Museumnacht.Extractivisme /

Exposities


Expositie: Koempels

Een expositie over de sporen van het Limburgse mijnbouwverleden in de hedendaagse kunst, samengesteld door Lene ter Haar

Netwerk


Keetje Mans

Kunstenaar

Sidi El Karchi

Kunstenaar

Milena Mulders

Researcher in de kunst- en erfgoedsector