Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

3 Nov –
4 Nov 2018

Museumnacht Amsterdam 2018

Ook dit jaar doet Framer Framed weer mee met Museumnacht Amsterdam 2018 in samenwerking met de Tolhuistuin!

Dit jaar staat ons programma in het teken van de groepstentoonstelling UnAuthorised Medium, waarin werk te zien is van dertien kunstenaars die allen roots hebben in Zuidoost-Azië: Korakrit Arunanondchai, Noel Ed De Leon, Tuan Mami, Vong Phaophanit & Claire Oboussier, Vandy Rattana, Ho Rui An, Amy Lee Sanford, Erika Tan, Sung Tieu, Boedi Widjaja, Sau Bin Yap, Sim Chi Yin. De tentoonstelling is samengesteld door Annie Jael Kwan.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van het Vietnamese ritueel áp vong, waarin de doden worden opgeroepen om verloren dierbaren terug te vinden. Refererend aan dit ritueel, wijzen de kunstenaars ons op de ‘geesten’, de missende onderdelen, in onze archieven – Welke kennis, verhalen, leefwijzen en geschiedenissen zijn opzettelijk vergeten of onzichtbaar gebleven? Omdat ze bijvoorbeeld niet pasten in het westerse beeld van Zuidoost-Azië, omdat ze enkel bewaard werden in minder dominante vertelvormen als dans of muziek?

Tijdens Museumnacht komen deze geesten via alle mogelijke ‘mediums’ tot leven: dans van Don’t Hit Mama, poëzie van Poetry Circle Nowhere dichters Jörgen Gario en Jasper Albinus, een één-op-één séance met spoken word artiest Sjaan Flikweert, en ‘body artchive’ door kalligrafietalent Tanja.


Programma


20:30 – 20:50 / 21:30 – 21:50 / 23:30 – 23:50
Poetry Circle
Poëtische interventie
met Jörgen Gario en Jasper Albinus
Twee dichters van Poetry Circle, een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers, geven een poëtisch antwoord op tentoonstelling UnAuthorised Medium (2018), in een reeks doorlopende optredens. Dichter en muzikant Jörgen Gario (AKA UNOM) staat bekend om zijn betoverende optredens waarin hij muziek en poëzie tot een rauwe vorm van expressie vlecht, bomvol met energie en positiviteit. Hij wordt perfect aangevuld door de opkomende dichter en spoken wordartiest Jasper Albinus, die in zijn gedichten op zoek gaat naar de klanken die voortleven in de cobek (vijzel) van zijn Molukse oma, en de stiltes van zijn Indisch-Javaanse opa.


21:00 – 21:20 / 22:30 – 22:50
Asian Persuasion
Dans, door Danstheater Don’t Hit Mama
Danstheater Don’t Hit Mama presenteert een performance met dans; een mix van hiphop en traditionele Javaanse hofdans. Dit fragment uit de voorstelling Asian Persuasion wordt gedanst door twee sterke vrouwen; een met Indonesisch-Nederlandse roots, Sonja Bloem, en een met ouders uit Vietnam, Delphine ‘Deydey’ Nguyen. De door Nita Liem samengestelde performance voert langs de paden van herkomst. Langs frictie èn verbondenheid en de altijd onuitwisbare, soms subtiele en dan weer indringende Aziatische invloeden.

Don’t Hit Mama, Asian Persuasion. Foto: Jean van Lingen


22:00 – 22:20 / 23:00 – 23:20 / 0:00 – 0:20 / 1:00 – 1:20
Séance met Sjaan + Body Artchive
Interactieve performance

Ga met dichter Sjaan Flikweert op zoek naar de dolende geesten in het archief, en zie ze tot leven komen in dichtvorm.

Wie of wat zou jij tot leven willen wekken? In een séance met spoken word artist Sjaan Flikweert zie je hoe jouw geesten vorm krijgen in origineel woord en geluid! Het resultaat draagt Sjaan op meerdere momenten voor tijdens de avond. Begeef je na de séance ook even naar body art talent Tanja, en neem je favoriete passage mee naar huis, op je huid geverfd, als een levend archief.

Sjaan Flikweert is vanaf 2009 onder de vleugel van Poetry Circle Nowhere actief als spoken word artiest. Ze schrijft over uiteenlopende thema’s vanuit persoonlijk verhaal in relatie tot haar sociaal maatschappelijke context. Soms geeft ze een poëtische bijdrage aan een tafeldebat, een andere keer staat ze in grote theaters en alles daartussen. Flikweert brengt je een symbiose van verbale en non-verbale taal en staat altijd garant voor een opwindende performance.


Doorlopend, 19:00 – 02:00
Speed tours
Ervaren gids Chris leidt bezoekers door tentoonstelling UnAuthorised Medium, in verdiepende speed tours! Beloon jezelf na afloop met een glaasje van Tuan Mami’s rijstwijn.


Doorlopend, 19:00 – 02:00
Rijstwijn Ritueel
Ooit weleens dronken geworden van kunst? Neem een slokje van de rijstwijn uit het werk van kunstenaar Tuan Mami. De medicinale drank werd ritueel gebrouwen met schors van een zeldzame boomsoort uit de bergen van Vietnam. Mami maakte daar van dichtbij mee hoe grote mijnbouwbedrijven de natuur verwoesten – en daarmee lokale leefwijzen, zoals het brouwen van de wijn. Drink samen een glaasje om het ritueel te eren, en de cultuur levend te houden!


Verder lezen en aanmelden:

Framer Framed in de Tolhuistuin: Museumnachtprogramma op de Museumnacht website.Performance / Het levende archief / Zuidoost-Azië /

Exposities


Expositie: UnAuthorised Medium

Een groepstentoonstelling samengesteld door Annie Jael Kwan

Netwerk


Jasper Albinus

Jasper Albinus

Dichter en spoken word-artiest

Sjaan Flikweert

Sonja Bloem

Danser

Delphine ‘Deydey’ Nguyen

Danser