Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Design: D'art Duvar

6 May 2023
14:00 - 16:00

Launch & Workshop: Low-Budget Projects

Kom op 6 mei om 14:00 naar Framer Framed voor de lancering van de zine Low-Budget Projects met initiatiefnemer Gizem Üstüner. Low-Budget Projects is een rondtrekkend verzamel- en publicatiebureau over de niet-artistieke arbeid die een cruciale rol speelt in elke artistieke productie. Schrijf je hier in!

Low-Budget Projects onderzoekt de precaire aspecten van de dagelijkse politiek van het freelance leven, zoals de stress van een onbetaalde rekening of huur, een achterstallige visumaanvraag of factuur, een afgewezen of onbeantwoord financieringsvoorstel, een onbalans van veel bijbaantjes met tijdelijke of geen contracten, een onderhandeling met een werkgever over eerlijk betaalde uren en nog veel meer. Low-Budget Projects houdt na elk belastingkwartaal bijeenkomsten en biedt ruimte voor het delen van vaardigheden en nodigt freelancers met verschillende achtergronden uit om de mogelijkheden van zelfbestuur in de bestaande economische en politieke infrastructuur van het culturele veld te bespreken.

In plaats van oplossingen te zoeken voor grotere problemen, wil het project urgente antwoorden bieden om dagelijkse precariteit te overleven, terwijl het kijkt naar verschillende vormen van verzet van veel kunst- en cultuurwerkers. Het richt zich op het begrijpen en herdefiniëren van deze verborgen drama’s, en vestigt de aandacht op de daadwerkelijke financiële stromen die een culturele praktijk financieren.

De tweede oplage van VAT Free bags van Low-Budget Projects bevat de zine do not expect anything out of the blue dat de vraag stelt: “Hoe maken wij, kunstenaars en culturele werkers, ons werk mogelijk?” De zines zijn te vinden in replica’s van blauwe enveloppen die door de Nederlandse Belastingdienst worden verzonden. In VAT Free bags worden verhalen over de alternatieve modellen van financiële organisatie die worden gebouwd om culturele praktijken dagelijks in stand te houden, gearchiveerd en verspreid, met als doel ze zichtbaar en belangrijk te maken en ze te zien als waardevolle resultaten van het werk.

De nieuwe zine, do not expect anything out of the blue, wordt gepresenteerd door Gizem Üstüner en zal beschikbaar zijn in VAT Free Bags. Na de lancering zullen de zines te koop zijn in de boekhandel Framer Framed.

Op 20 mei organiseert Gizem een workshop bij Framer Framed voor freelancers om bij te dragen aan het volgende nummer. Ben je kunstenaar of cultureel werker in Nederland en wil je jouw ervaring met betrekking tot financieel overleven delen? Schrijf je hier in.

Foto: Lin Chun Yao

Publicatie lancering
6 mei, 14:00-16:00
Schrijf je hier in.

Workshop
20 mei, 14:00-16:00
Schrijf je hier in.


Fotograaf: Lin Chun Yao
Grafische Ontwerp: D’art DuvarBook Launch / Kunst en Activisme / Politiek Klimaat / Subversive Publishing / Workshop /

Agenda


Low-Budget Projects: How much does it cost —?
Workshop met Low-Budget Projects waarin wordt onderzocht hoe je financiële instrumenten kunt inzetten voor crisisoplossing

Netwerk


Gizem Üstüner

Kunstenaar