Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Debat: Onbegrensd verzamelen (24 november 2014)

24 Nov 2014 – 20:00

Onbegrensd verzamelen. Naar een toekomstbestendig museum

The exhibition Costume Bureau can be visited before the program starts Time Entrance from 19.30 onwards Program 20.00 and 22.00 Location Tuinzaal, Tolhuistuin IJpromenade 2 1013 CC Amsterdam Entrance Free admission Please register at reserveren@framerframed.nl


Op 24 november 2014 presenteert Framer Framed een debat over Collectie Nederland in het kader van een almaar globaliserende samenleving. Zo zal de huidige stand van zaken en de toekomstbestendigheid van Nederlandse museale collecties onder de loep worden genomen.

De avond is onderdeel van de tentoonstelling Costume Bureau: een collectiepresentatie van Museum Het Domein uit Sittard in de expositieruimte van Framer Framed in Amsterdam-Noord. Dit is de laatste keer dat er een tentoonstelling onder de huidige naam van het museum te zien is, omdat Het Domein als gevolg van bezuinigingen per 2015 zal fuseren. Deze actuele ontwikkeling vormt de aanleiding voor het debat.

In januari 2013 werd het nieuwe rapport Ontgrenzen en verbinden. Naar een nieuw museaal bestel van de Raad voor Cultuur gepubliceerd (zie link). De Nederlandse museale sector werd geprezen, maar ook werd duidelijk gemaakt dat er veel verbeterd kan worden. De Raad voor Cultuur schreef dat er nog meer moet worden samengewerkt en dat de zogeheten Collectie Nederland, de combinatie van alle Nederlandse museumcollecties, beter zichtbaar en mobieler moet worden.

Tijdens de avond zal kritisch worden gekeken naar de potentie en haalbaarheid van een nationale kunstcollectie, die zowel de veranderende maatschappij reflecteert als een vernieuwend karakter ontwikkelt. De vraag is of dit kan zonder dat musea een onbruikbaar of restrictief collectieprofiel opgelegd krijgen.

Deelnemers
Michaela Hanssen, hoofd kunstcollecties bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Noor Mertens, conservator moderne & hedendaagse kunst en stadscollectie bij Museum Boijmans Van Beuningen
Roel Arkesteijn, conservator hedendaagse kunst bij Museum Het Domein
Ruud Priem, voormalig voorzitter Sectie Collecties bij de Museumvereniging

Het debat zal worden gevoerd onder leiding van Chris Keulemans.

Afbeelding
De wereldkaart hing in Play Van Abbe (2011) op een bijna verborgen plek. Maar de boodschap van de gemarkeerde gebieden die verwijzen naar de landen van herkomst van kunstenaars uit de collectie van het museum en de hoeveelheid aankopen daar, is helder. De kunstwereld volgens de collectie van het Van Abbemuseum bestaat hoofdzakelijk uit Nederlanders, Duitsers en Amerikanen. Niet toevallig zijn de laatste twee landen sinds jaar en dag ook de belangrijkste handelspartners van de BV Nederland. Bron: Domeniek RuytersMetropolis M

Logos_Costume Bureau_400Collectiebeleid / Global Art History / Museologie /

Exposities


Expositie: Costume Bureau

Expositie over de hedendaagse kunstcollectie van Museum Het Domein, samengesteld door Roel Arkesteijn

Agenda


Symposium: Onbegrensd verzamelen
Volkenkundige, cultuurhistorische en kunstmusea in gesprek over het verzamelen en presenteren van transculturele kunst.

Netwerk


Ruud Priem

Directeur Dutch Art & Heritage

Michaela Hanssen

Hoofd Kunstcollecties bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Foto: Aad Hoogendoorn

Noor Mertens

Conservator moderne en hedendaagse kunst en Stadscollectie

Roel Arkesteijn

Curator

Chris Keulemans

Schrijver, verbinder en debatvoorzitter

Magazine