Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

21 jun 2015 – 17:30

Talkshow De Dissident/Mag Het Licht Aan festival

Datum en Tijd 21 juni 2015 17.30 – 19.00 – talkshow 12.00 – 21.00 – expositie Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 Amsterdam Route Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT.


Op zondag 21 juni vindt Mag Het Licht Aan festival plaats in en rond de Tolhuistuin. Mag Het Licht Aan is hét zomers filosofisch festival voor idealisten en wereldverbeteraars.  Centraal staan ideeën over wat we verstaan onder duurzame mens-zijn. Het is een festival over menselijke veerkracht en creativiteit, toekomstbestendige waarden en mensenrechten, alledaags klein en groot geluk.

Ook onze expositie die dan loopt, Embodied Spaces, (2015) maakt deel uit van het festivalprogramma. Om 17.30 vindt er bovendien een extra programma in onze expositieruimte plaats: in samenwerking met en naar concept van Tertium presenteren wij “de Dissident“, een wervelende talkshow over mensenrechten. Aansluitend bij de expositie is het thema van de avond gender & seksualiteit in connectie met kunst en mensenrechten. Verschillende internationale gasten zullen hierover met elkaar in gesprek gaan, ter plekke en via Skype. Met trots kondigen wij de bevestigde gasten aan:

Amal Alhaag, onafhankelijk curator, cultureel programmeur en radiopresentatrice. Voor Framer Framed organiseert ze momenteel het public program rondom de expositie Embodied Spaces. In haar werk verbindt ze kunst met actualiteit, post-kolonialisme en digitale antropologie om zo gevoelige onderwerpen aan te snijden en minder besproken/bekende verhalen boven tafel te krijgen. Ze is momenteel ook verbonden aan twee culturele platforms in Amsterdam, The Side Room (over kunst en intersectionele theorie)  en Metro54 (over urban culture).

Molemo Moiloa, directeur bij VANSA, Visual Arts Network of South Africa en maakt onderdeel uit van het in Nederland opgerichte Arts Collaboratory (initiatief van stichting DOEN/Hivos). Daarvoor werkte ze o.a. als manager bij de Market Photo Workshop in Johannesburg. Ze is ook afgestudeerd sociaal antropoloog, en haar academische werk richt zich momenteel op politiek engagement onder de jeugd van Zuid-Afrika.

Evan Ifekoya, multimedia kunstenaar, wiens werk momenteel te zien is bij de Embodied Spaces expositie. Ifekoya werkt met bestaande materialen uit de huidige samenleving en uit historische archieven en voegt hier queerelementen aan toe, als kritiek op de heteronormativiteit en vaststaande genderrollen in de populaire beeldcultuur.

CB Berghouwer, fotograaf. “Het mooiste is als je even naar een werk moet kijken. Alles laten zien is een beperking van de fantasie van de kijker.” CB Berghouwer werkt met thema’s als gender en seksualiteit. Zo fotografeert ze in een van haar projecten mensen van alle leeftijden, seksuele voorkeuren en lichaamstypen op basis van hoe zij zelf hun lichaam en seksualiteit ervaren. Ze zijn geen object, maar een subject van verlangen.

Arsham Parsi, oprichter en directeur van Iranian Railroad for Queer Refugees. Parsi ontving meerdere mensenrechtenawards voor zijn werk, waaronder de 2008 Felipa de Souza Award van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission en de 2008 Pride Toronto Award.

De Dissident komt voort uit World-Talks, een journalistiek initiatief dat mensenrechtenactivisten van over de hele wereld interviewt voor een online video gallery. Menno van der Veen van Tertium organiseerde al eerder een editie van de talkshow en zal ook deze keer het programma samenstellen en als gastheer/host optreden bij de talkshow. Hij heeft veel ervaring in de journalistiek en als cultureel programmeur: eerder werkte hij als programmamaker bij De Balie en columnist bij NRC Handelsblad en NRC Next.

Met dank aan Arts Collaboratory, Hivos en Stichting DOEN.


Netwerk


Amal Alhaag

Curator

Evan Ifekoya

Kunstenaar