Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Evan Ifekoya

Evan Ifekoya

Evan Ifekoya (geb. Nigeria, 1988) woont en werkt in London, Verenigd Koninkrijk.

Evan Ifekoya is een interdisciplinaire kunstenaar die de politisering van cultuur, maatschappij en esthetiek onderzoekt. Toegeëigend  materiaal uit historische archieven en hedendaagse cultuur vormen het werk. Door het toevoegen van ‘queer’ elementen aan populaire beeldcultuur en het gebruik van objecten uit het dagelijkse leven, hoopt Ifekoya het aura van kostbaarheid rondom kunst te vernietigen. Hierbij staat onderzoek naar manieren waarop samenwerking kan plaatsvinden centraal.

Met een kritische benadering bekijkt Ifekoya de manier waarop technologie ons leven doordringt en beïnvloedt. Performance wordt door de kunstenaar met dezelfde insteek benaderd, door elementen toe te voegen van de manieren waarop we onszelf digitaal uitdrukken. Social media en mobiele telefoontechnologie fungeren als co-performers gedurende de act.

In 2015 nam Evan Ifekoya deel aan de groepstentoonstelling Embodied Spaces samengesteld door Christine Eyene bij Framer Framed in Amsterdam. Hoogtepunten van 2018 zijn onder meer haar eerste grote solotentoonstelling bij Gasworks London en haar deelname aan het soundsystem het Black Obsidian Sound System, dat eruit voortkwam. In januari 2018 opende ze de solotentoonstelling A Score, A Groove, A phantom, A Congregation bij De Appel in Amsterdam en Drowning in a sea of data bij La Casa Encendida in Madrid, een groepsshow samengesteld door Joao Laia.

GROEPSTENTOONSTELLINGEN
2015
Embodied Spaces
Framer Framed, Amsterdam, NL

All of Us Have a Sense of Rhythm
David Roberts Art Foundation, London, UK

2014
Studio Voltaire OPEN, London

30 years of the Future
Castlefield Gallery, Manchester

PERFORMANCE
2014
INIVA
Ovalhouse Theatre and Rich Mix (Londen); The Marlborough (Brighton); ngbk (Berlijn)


Exposities


Expositie: Embodied Spaces

Een expositie samengesteld door Christine Eyene rondom de thema's lichaam, gender en identiteit.

Agenda


Filthy Mouth - Dirty Politics
Experimentele conferentie over de relatie tussen vunzige taal, radicaal feminisme en digitale (non) spaces.
Talkshow De Dissident/Mag Het Licht Aan festival
Talkshow in de context van de expositie 'Embodied Spaces' met Amal Alhaag, Molemo Moiloa, Evan Ifekoya, Arsham Parsi en CB Berghouwer.

Magazine