Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Cat Smits

Cat Smits is een performance kunstenaar, die creëert en werkt op verschillende platforms. Met een achtergrond in kunst en muziek, combineert Cat haar vaardigheden met haar verbeeldingskracht, vergezeld van wat knutselwerk. Haar oeuvre is specifiek voor de integratie van marionetten in haar performance kunstwerken.

Haar oeuvre is specifiek voor de integratie van marionetten in haar performatieve kunstwerken, of een “totaal visueel theater” – naar de woorden van de kunstenaar. Haar vakmanschap wordt benadrukt in het maken van de poppen, aangezien haar flexibele schuimrollenpoppen allemaal met de hand gemaakt zijn door Cat. De kunstenares liet zich voor de poppen inspireren door een van haar leraren, Duda Paiva, en heeft inmiddels haar eigen, kenmerkende stijl ontwikkeld. De poppen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk en zeker betoverend, ze hebben ook een functioneel doel, waar ze dienen als een verlengstuk van Smits’ lichamelijke expressie tijdens haar optredens.

Wat haar theatrale kunstenaarschap zowel “totaal” als “visueel” maakt, is het feit dat ze fysiek spel en poppenspel combineert, die worden gevolgd door tekstuele/gesproken vertellingen, video en muziek. Dit stelt haar in staat om haar fantasierijke wegen via meerdere kanalen uit te drukken en verschillende motieven in één verhaal te leggen. Ze neemt het publiek mee naar een ‘fantastische’ wereld waar alles mogelijk is. Krachtig in eenvoud en magisch in verbeelding, Cat Smits’ voorstellingen zijn ontroerend, actueel en tot nadenken stemmend.


Agenda


Museumnacht 2021
Performances door Art Harder, Cat Smits, DJ Mr. Winter & meer

Magazine