Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Aline Baiana - 'Earthseed or Archipelago' (2022), 'The Silence of Tired Tongues' © Maarten Nauw / Framer Framed

Aline Baiana

Aline Baiana (Salvador, Brazilië, 1985) woont en werkt tussen Rio de Janeiro en Berlijn. Ze behaalde een Bachelor of Arts in Cinema aan de Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro (2010) en een MBA in Environmental Management aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro (2012). Baiana’s werk richt zich op ontologische conflicten in relatie tot inheemse, feministische, etnische, ecologische vraagstukken en sociale rechtvaardigheid en onthult het belang van het blootleggen van andere geschiedenissen, zowel binnen als tegen de heersende machten van de koloniale dominantie.

Baiana’s werk was te zien op een aantal tentoonstellingen en filmfestivals, waaronder Flutuantes, Paço Imperial (2018), Rio de Janeiro; Nanica, Bull Station (2017-2018), São Paulo en Saracura, Rio de Janeiro; Bestiarium (2017), Centro Cultural São Paulo (CCSP); de tentoonstelling Bodies of the Earth (2017), Caixa Cultural, Rio de Janeiro ; Da urgência de cada um (2016), Largo das Artes, Rio de Janeiro ; Feminismo e Feijoada’ (2015), Capacete, Rio de Janeiro; Stains in the Cowshed (2015), Neu West Berlin; Novas Poéticas (2014), Federale Universiteit van Rio de Janeiro en IV Jardim Suspenso da Babilônia (2014), Rio de Janeiro.

Baiana organiseerde en modereerde een gesprek met inheemse vrouwen in Mostra Corpos da Terra, Caixa Cultural, Rio de Janeiro (2017). Ze was ook mede-organisator van twee edities van het Abril Indígena-evenement, dat deel uitmaakt van de jaarlijkse nationale mobilisatie voor de rechten van inheemse volkeren in Brazilië (2016-2017), en een assistent-producent voor Filmambiente, Environmental International Film Festival, Rio Januari (2013-2016).

Aline Baiana is een van de kunstenaars van de tentoonstelling The Silence of Tired Tongues (2022) samengesteld door Raphael Fonseca, die plaatsvindt van 24 April tot 21 augustus bij Framer Framed, Amsterdam.

Aline Baiana’s werk is mogelijk gemaakt door steun van Berliner Förderprogramm Künstlerische Forschung.


Exposities


Image for the exhibition The silence of tired tongues at Framer Framed

Expositie: The Silence of Tired Tongues

Hedendaagse kunst en Brazilië

Agenda


Crisis Imaginaries, Hoofdstuk 7: Practices Against Extractivism
Met Aline Baiana, Taipixi Guajajara, Ana Eugênia en Milena Bonilla
Opening: The Silence of Tired Tongues
Met Julia Arbex, Aline Baiana, Arthur Chaves, Vitória Cribb, Benedito Ferreira, Estêvão Parreiras, Luana Vitra & Raphael Fonseca
Crisis Imaginaries, hoofdstuk 3: Klimaatgevoelens
Online discussie over de klimaatcrisis met Ada M. Patterson, Aline Baiana, Clementine Edwards en Tal Beery, gemodereerd door Binna Choi

Magazine