Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Alex van Stipriaan. Foto: Diederik Paauwe / Framer Framed

Alex van Stipriaan

Prof. dr. Alex van Stipriaan (1954) is historicus en naast zijn werk als Conservator Latijns Amerika & Caraïbisch gebied bij het Tropenmuseum ook hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde in 1991 cum laude op een studie over de plantagekolonie Suriname tijdens de slavernij.

Hij heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis en cultuur van Suriname, evenals over cultuurprocessen in wat wel de Black Atlantic wordt genoemd. Sinds 2005 werkt hij drie dagen per week als conservator bij het Tropenmuseum. Daar houdt hij zich bezig met onderzoek, internationaal werk en tentoonstellingen. Deze drie aspecten komen aan bod in een groot project waaraan hij enkele jaren aan werkte over de Marrons in het Surinaamse binnenland. Enkele publicaties van zijn hand zijn: Surinaams Contrast (1993), Kunst van overleven, marronculturen van Suriname (2009), Marcel Pinas. Artist, more than an artist (2011), Rotterdam in Slavernij (2020) en Antilliaans erfgoed: Deel 1. Toen en nu (2021).

Daarnaast is hij actief op het vlak van internationaal gemeenschappelijk erfgoed en projecten over roots in de Afrikaanse diaspora. Hij is ook actief bezig in en met de Caribische gemeenschappen in Nederland.


Agenda


What Did You Expect to See?
Gespreksavond rond de exposities SuriNedWerk & Paramaribo Perspectives.

Magazine