Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Debat: What Did You Expect to See? (6 oktober 2010)

6 Oct 2010 – 18:00

What Did You Expect to See?

TENT Witte de Withstraat 50 3012 BR Rotterdam   www.tentrotterdam.nl


Op 6 oktober 2010 organiseerde Framer Framed  de bijeenkomst What Did You Expect to See? in samenwerking met de Rotterdamse tentoonstellingsruimte TENT en Kosmopolis Rotterdam.

Achtergrond
Deze bijeenkomst vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling Paramaribo Perspectives (TENT, 2010), een grote groepstentoonstelling waarin verschillende generaties Surinaamse en Nederlandse kunstenaars samenkomen en de expositie SuriNedWerk van fotograaf Otto Snoek. De tentoonstelling Paramaribo Perspectives volgt uit een langlopende uitwisseling tussen Rotterdam en Paramaribo, waar eerder de tentoonstelling Paramaribo SPAN uit voortkwam.

Parallel aan Paramaribo Perspectives opende Kosmopolis Rotterdam de tentoonstelling SuriNedWerk in wijkpark het Oude Westen (West-Kruiskade, Rotterdam). De tentoonstelling bestaat uit een installatie met 80 foto’s, die wordt vergezeld door een magazine met daarin foto’s van Otto Snoek en geschreven portretten van journalist Steven Adolf. SuriNedWerk is de tweede editie van een langer lopend project van Kosmopolis Rotterdam en Otto Snoek over eigentijdse culturele diversiteit. Samen onderzoeken zij hoe mensen zich tussen verschillende landen en culturen bewegen, waarbij hun identiteit niet meer uitsluitend gekoppeld is aan een geografische lokatie. Hun leven maakt deel uit van een transcultureel en internationaal netwerk.

Bijeenkomst
Kunstenaars Kurt Nahar, Neil Fortune en Otto Snoek geven een rondleiding langs hun werk. Daarna leidt Alex van Stipriaan Luïscius (conservator Cultuur en Geschiedenis Latijns Amerika en het Caribisch Gebied, Tropenmuseum) een gesprek tussen publiek en kunstenaars. Wat is hun reactie op de werken van de kunstenaars? Is het mogelijk de werken op eigen merites te beoordelen, los van de historische bagage? Plaatsen zij het werk in de context van het (koloniale) verleden en de huidige ontwikkelingen in Nederland en Suriname? En wat is de relatie met een (transculturele) toekomst?

Gasten
Kurt Nahar – beeldend kunstenaar, woont/werkt in Paramaribo;
Neil Fortune – beeldend kunstenaar, woont/werkt in Amsterdam;
Otto Snoek – fotograaf, woont/werkt in Rotterdam.

Het debat wordt geleid door Alex van Stipriaan Luïscius.Caraiben /

Netwerk


Alex van Stipriaan

Kurt Nahar

Kunstenaar

Magazine